Gazeteciye kesilen cezayı halk ödedi

GÜNDEM 07.01.2020 - 17:05, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Gazeteciye kesilen cezayı halk ödedi

Gazeteci Serkan İlik’in aldığı 7 bin TL’lik adli para cezasını Bozcaadalılar kendi aralarında toplayarak ödedi. Destek olanlar basın özgürlüğü için birlik olduklarını belirtirken, İlik de özgür basın dayanışmasına örnek davranış olarak tanımladı.

haberimizvar.net- Gazeteci Serkan İlik’e Cumhurbaşkanına hakaret iddiasından verilen 7 bin liralık para cezasını Bozcaada’da yaşayan vatandaşlar ödedi. Çanakkale’de yayınlanan Bozcaada Haber’den Serkan İlik’e 2017’de Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla dava açıldı. Sadece eleştiri ifadeleri içeren paylaşımları nedeniyle 2 yıldır yargılanan İlik, Mart ayında Ezine Mahkemesi’nde görülen davadan beraat etti, yerel mahkeme söz konusu paylaşımları ağır eleştiri kapsamında ifade özgürlüğü olarak gördü. Ancak Cumhurbaşkanının avukatı ve Ezine ile Çanakkale savcılığı beraat kararına itiraz ederek dosyayı istinafa taşıdı. 28 Kasım’da Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde gerçekleşen istinaf duruşmasında İlik’e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi, verilen ceza da 7 bin TL para cezasına çevrildi. ‘BU DURUMA SESSİZ KALAMAYIZ’ Bunun üzerine Bozcaadalı Murat Deniz, gazetecilerin bu tür davalarla sindirilmeye çalışıldığını belirterek destek kampanyası düzenledi. Deniz, sosyal medyada yaptığı destek açıklamasında, “Temel insan haklarını hep savuna gelen bizlerin, bu duruma sessiz kalmamız beklenemez. Çünkü bu ceza ile tüm Adalıların haber alma ve düşündüklerini yayma özgürlüklerine tecavüz edilmiştir. Ada’nın çağdaş, demokrat insanlarının birlik olma zamanıdır. Bu cezayı hep birlikte ödeyerek, Bozcaadalıların  Bozcaada Haber’e ve özgür düşünceye olan desteğini gösterelim”  ifadelerine yer verdi. Bu çağrının üzerine Bozcaadalılar kısa sürede 7 bin TL’yi toplayarak Serkan İlik’in hesabına yatırdı. Serkan İlik ve Bozcaada Haber’e gelen desteklerin yanı sıra, Bozcaada dışında yaşayanlar da destek oldu. Ayrıca Birgün gazetesi çalışanları da destek verdi. ‘BASIN DAYANIŞMASINA ÖRNEK’ Serkan İlik ise konu üzerine şu açıklamada bulundu: “Bozcaada Haber, birçok kez yayınladığı haberler nedeniyle dava edildi. Hemen hemen hepsinden de beraat etti. Hakkımda Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla dava açılmadan bir hafta önce Bozcaada’da AKP’li bir yönetici bana, ‘Adada sosyal medyada çok sivri olanlar var. Onların hakkında da dava açılacak’ demişti. Gerçekten de 1 hafta sonra hem bana, hem de tanıdığım bir-iki isme Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiası ile dava açıldı. Bu tabii ki bir tesadüf değildi. Beni şikayet eden kişinin kimliği de açıklanmadı. Bu davadan aldığım ceza, her ne kadar Bozcaada Haber için büyük bir meblağ olsa da bir şekilde kendim ödeyecektim. Ancak Murat Deniz ve arkadaşlarının bu cezanın Bozcaada Haber’e de kesilen bir ceza olduğunu belirtmesi üzerine karşı da çıkamadım. Bozcaada Haber’e, özgür basına verilen değeri tahmin ediyordum; ama bu dayanışma ile de açıkça gösterilmiş oldu ve belki de başka yerlerde de özgür basın dayanışmasına örnek olacak. Sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha anlamış oldum”.
Gazeteci Serkan İlik’in aldığı 7 bin TL’lik adli para cezasını Bozcaadalılar kendi aralarında toplayarak ödedi. Destek olanlar basın özgürlüğü için birlik olduklarını belirtirken, İlik de özgür basın dayanışmasına örnek davranış olarak tanımladı.

haberimizvar.net- Gazeteci Serkan İlik’e Cumhurbaşkanına hakaret iddiasından verilen 7 bin liralık para cezasını Bozcaada’da yaşayan vatandaşlar ödedi. Çanakkale’de yayınlanan Bozcaada Haber’den Serkan İlik’e 2017’de Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla dava açıldı. Sadece eleştiri ifadeleri içeren paylaşımları nedeniyle 2 yıldır yargılanan İlik, Mart ayında Ezine Mahkemesi’nde görülen davadan beraat etti, yerel mahkeme söz konusu paylaşımları ağır eleştiri kapsamında ifade özgürlüğü olarak gördü. Ancak Cumhurbaşkanının avukatı ve Ezine ile Çanakkale savcılığı beraat kararına itiraz ederek dosyayı istinafa taşıdı. 28 Kasım’da Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde gerçekleşen istinaf duruşmasında İlik’e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi, verilen ceza da 7 bin TL para cezasına çevrildi.

‘BU DURUMA SESSİZ KALAMAYIZ’

Bunun üzerine Bozcaadalı Murat Deniz, gazetecilerin bu tür davalarla sindirilmeye çalışıldığını belirterek destek kampanyası düzenledi. Deniz, sosyal medyada yaptığı destek açıklamasında, “Temel insan haklarını hep savuna gelen bizlerin, bu duruma sessiz kalmamız beklenemez. Çünkü bu ceza ile tüm Adalıların haber alma ve düşündüklerini yayma özgürlüklerine tecavüz edilmiştir. Ada’nın çağdaş, demokrat insanlarının birlik olma zamanıdır. Bu cezayı hep birlikte ödeyerek, Bozcaadalıların  Bozcaada Haber’e ve özgür düşünceye olan desteğini gösterelim”  ifadelerine yer verdi. Bu çağrının üzerine Bozcaadalılar kısa sürede 7 bin TL’yi toplayarak Serkan İlik’in hesabına yatırdı. Serkan İlik ve Bozcaada Haber’e gelen desteklerin yanı sıra, Bozcaada dışında yaşayanlar da destek oldu. Ayrıca Birgün gazetesi çalışanları da destek verdi.

‘BASIN DAYANIŞMASINA ÖRNEK’

Serkan İlik ise konu üzerine şu açıklamada bulundu: “Bozcaada Haber, birçok kez yayınladığı haberler nedeniyle dava edildi. Hemen hemen hepsinden de beraat etti. Hakkımda Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla dava açılmadan bir hafta önce Bozcaada’da AKP’li bir yönetici bana, ‘Adada sosyal medyada çok sivri olanlar var. Onların hakkında da dava açılacak’ demişti. Gerçekten de 1 hafta sonra hem bana, hem de tanıdığım bir-iki isme Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiası ile dava açıldı. Bu tabii ki bir tesadüf değildi. Beni şikayet eden kişinin kimliği de açıklanmadı. Bu davadan aldığım ceza, her ne kadar Bozcaada Haber için büyük bir meblağ olsa da bir şekilde kendim ödeyecektim. Ancak Murat Deniz ve arkadaşlarının bu cezanın Bozcaada Haber’e de kesilen bir ceza olduğunu belirtmesi üzerine karşı da çıkamadım. Bozcaada Haber’e, özgür basına verilen değeri tahmin ediyordum; ama bu dayanışma ile de açıkça gösterilmiş oldu ve belki de başka yerlerde de özgür basın dayanışmasına örnek olacak. Sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha anlamış oldum”.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.