giftcardmall/mygift bizim mekan cinsel chat mobil chat sohbet izmir chat sohbet islami chat dini chat

Milli Parklarda 49 yıllık işletme dönemi başlıyor

YEREL 05.03.2026 - 13:47, Güncelleme: 05.03.2026 - 13:47
 

Milli Parklarda 49 yıllık işletme dönemi başlıyor

TBMM’de görüşülen Milli Parklar Kanunu değişikliği teklifi, koruma statüsündeki alanların 49 yıla kadar özel şirketlere turistik tesis kurma ve işletme hakkı ile devredilmesini öngören kanun teklifi kabul edildi. Söz konusu kanuna göre milli parklar 49 yıldan 99 yıla kadar uzaması öngörülürken Köprülü Kanyon, Olimpos Beydağları, Termessos ve Altınbeşik Mağarası olmak üzer Antalya’daki 4 milli park özelleştirmeye açılması doğa ve kültürel mirasın geleceği açısından ciddi tartışmalar gündeme geldi

haberimizvar.net- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışılan kanun teklifi, milli parklar ve tabiat parklarında özel sektöre uzun vadeli işletme hakkı tanınmasının önünü açıyor. Söz konusu Milli Parklar Kanunu’nda değişiklik öngören teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 4 Mart 2026 itibarıyla teklifin maddeleri onaylandı ve turizm izinlerinin devri ile ilgili düzenlemeler yasalaştı. Hükümet düzenlemeyi turizm yatırımlarını ve altyapıyı geliştirme gerekçesiyle savunurken, muhalefet ve çevre örgütleri koruma ilkesinin zayıflatılacağı uyarısında bulundu. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte Antalya’daki birçok milli parkta turistik tesisleşmenin önü açıldı. ENDEMİK TÜRLER TEHDİT ALTINDA Öte yandan Antalya, sahip olduğu milli parklarla Türkiye’nin en zengin doğal ve kültürel miras alanlarından biri olarak öne çıkıyor. Düzenleme kapsamında özellikle Köprülü Kanyon Milli Parkı, rafting turizmi ve kanyon ekosistemi ile bilinen yapısıyla tesisleşme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Antik kentleri, caretta caretta üreme alanlarını ve bakir kıyıları barındıran Olimpos Beydağları Milli Parkı ise turizm yatırımlarının artması halinde deniz kaplumbağalarının hassas kıyı ekosistemleri açısından ciddi tehdit altında kalması bekleniyor. 49 YILDAN 99 YILA UZATMA HAKKI Antik Termessos Kentiyle ekolojik açıdan büyük önem taşıyan Termessos Milli Parkı ile kırılgan yeraltı göl ekosistemi bulunan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı da düzenlemeden etkilenmesi muhtemel alanlar arasında yer alıyor. 49 yıla kadar verilen işletme imtiyazlarının, fiilen 99 yıla uzayabilen haklarla kalıcı kullanımın önü açılmış oldu. “MİLLİ PARKLAR BİZİM MİRASIMIZDIR” Söz konusu kanun teklifi tepkilerin odağında yer alırken çevre savunucuları ise, “Milli park dediğin şey ekonomik atıl alan değildir. Milli parkın kullanım değeri yoktur, varlık değeri vardır. Orman para kazandırdığı için değerli değildir; var olduğu için değerlidir. Milli parklara kurulan özel işletmeler daha çok ziyaretçi, daha çok tesis, daha çok tüketim demektir. Oysa milli parklar, daha az insan, daha az müdahale ve daha çok koruma ile var olabilecek alanlardır. Milli parklar bizim mirasımızdır. Büyük vizyon laflarıyla yola çıkanlar, geldikleri günden beri ormanlarımızı maden ruhsatlarıyla delik deşik ettiler; nehirlerimizi HES’lerle borulara hapsettiler. Gelir kapısı açılabilecek ne kadar doğal mirasımız varsa hepsinin üzerine çöktüler, çökmeye de devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.
TBMM’de görüşülen Milli Parklar Kanunu değişikliği teklifi, koruma statüsündeki alanların 49 yıla kadar özel şirketlere turistik tesis kurma ve işletme hakkı ile devredilmesini öngören kanun teklifi kabul edildi. Söz konusu kanuna göre milli parklar 49 yıldan 99 yıla kadar uzaması öngörülürken Köprülü Kanyon, Olimpos Beydağları, Termessos ve Altınbeşik Mağarası olmak üzer Antalya’daki 4 milli park özelleştirmeye açılması doğa ve kültürel mirasın geleceği açısından ciddi tartışmalar gündeme geldi

haberimizvar.net- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışılan kanun teklifi, milli parklar ve tabiat parklarında özel sektöre uzun vadeli işletme hakkı tanınmasının önünü açıyor. Söz konusu Milli Parklar Kanunu’nda değişiklik öngören teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 4 Mart 2026 itibarıyla teklifin maddeleri onaylandı ve turizm izinlerinin devri ile ilgili düzenlemeler yasalaştı. Hükümet düzenlemeyi turizm yatırımlarını ve altyapıyı geliştirme gerekçesiyle savunurken, muhalefet ve çevre örgütleri koruma ilkesinin zayıflatılacağı uyarısında bulundu. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte Antalya’daki birçok milli parkta turistik tesisleşmenin önü açıldı.

ENDEMİK TÜRLER TEHDİT ALTINDA

Öte yandan Antalya, sahip olduğu milli parklarla Türkiye’nin en zengin doğal ve kültürel miras alanlarından biri olarak öne çıkıyor. Düzenleme kapsamında özellikle Köprülü Kanyon Milli Parkı, rafting turizmi ve kanyon ekosistemi ile bilinen yapısıyla tesisleşme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Antik kentleri, caretta caretta üreme alanlarını ve bakir kıyıları barındıran Olimpos Beydağları Milli Parkı ise turizm yatırımlarının artması halinde deniz kaplumbağalarının hassas kıyı ekosistemleri açısından ciddi tehdit altında kalması bekleniyor.

49 YILDAN 99 YILA UZATMA HAKKI

Antik Termessos Kentiyle ekolojik açıdan büyük önem taşıyan Termessos Milli Parkı ile kırılgan yeraltı göl ekosistemi bulunan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı da düzenlemeden etkilenmesi muhtemel alanlar arasında yer alıyor. 49 yıla kadar verilen işletme imtiyazlarının, fiilen 99 yıla uzayabilen haklarla kalıcı kullanımın önü açılmış oldu.

“MİLLİ PARKLAR BİZİM MİRASIMIZDIR”

Söz konusu kanun teklifi tepkilerin odağında yer alırken çevre savunucuları ise, “Milli park dediğin şey ekonomik atıl alan değildir. Milli parkın kullanım değeri yoktur, varlık değeri vardır. Orman para kazandırdığı için değerli değildir; var olduğu için değerlidir. Milli parklara kurulan özel işletmeler daha çok ziyaretçi, daha çok tesis, daha çok tüketim demektir. Oysa milli parklar, daha az insan, daha az müdahale ve daha çok koruma ile var olabilecek alanlardır.

Milli parklar bizim mirasımızdır. Büyük vizyon laflarıyla yola çıkanlar, geldikleri günden beri ormanlarımızı maden ruhsatlarıyla delik deşik ettiler; nehirlerimizi HES’lerle borulara hapsettiler. Gelir kapısı açılabilecek ne kadar doğal mirasımız varsa hepsinin üzerine çöktüler, çökmeye de devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.