Hakim-savcılık sınavında torpil iddiası

GÜNDEM 16.08.2019 - 13:35, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Hakim-savcılık sınavında torpil iddiası

Hakim-savcı sınavlarının mülakatında torpil yapıldığı, yazılı sınavda derece yapan ve ilk 300’e giren, ama AKP’den torpil bulamayan adayların elendiği dile getirildi. İddiaları gündeme getiren Avukat İsmet Hancı, “Sonuçlar liste halinde açıklansın” çağrısı yaptı

haberimizvar.net Türkiye genelinde 29 Aralık 2018 tarihinde yapılan hakimlik-savcılık yazılı sınavının sonuçları 22 Ocak 2019 tarihinde açıklandı. Yazılı sınavda başarılı olanların katıldığı mülakat sonuçları ise 3 Ağustos 2019’da duyuruldu. Ancak yazılı sınavda başarılı olan adayların listesinin açıklanmaması ve kamuoyu denetimine açılmaması mülakatta torpil yapıldığı yönünde iddiaları gündeme getirdi. Sosyal medyada mülakatta torpil yapıldığı, AKP’ye yakın isimlerin mülakatta başarılı sayıldığı, yazılı sınavda derece yapmış ve ilk 300 içinde yer alan ancak AKP’den torpil bulamayan adayların elendiği dile getirildi.   1 DAKİKADA 5 KRİTERE BAKILIYOR Hakimlik-savcılık sınavlarının mülâkat kurulu, Adalet Bakanı’nın görevlendirdiği bir bakan yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri Genel Müdürü, Hukuk İşleri Genel Müdürü ve Personel Genel Müdürü olmak üzere toplam beş üyeden oluşuyor. Adayların beyanlarına ve sosyal medyada yazdıklarına göre her adayın mülakat süresi bir (1) dakika sürdü. Bu bir dakikada adayın, 1- Muhakeme gücü, 2- Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği, 3- Genel ve fizikî görünümü, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakati, 4- Yetenek ve kültürü, 5- Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı ölçüldü. Adayın salona girmesi ve kendini takdim etmesi de bu bir dakikalık süreye dahil.   DERECE YAPANLARI ELEDİLER Bir dakikada adayın yukarıdaki beş kriter doğrultusunda nasıl ölçüldüğü ise bilinmiyor. 2016 ve 2017 yıllarında yapılan sınavlarda da derece yapmış ve ilk 300 kişi içinde yer alan birçok aday mülakatta elenmiş ve yazılı sınavda başarı sırası çok gerilerde olan adaylar seçilmişti. 2016 ve 2017 hakimlik-savcılık sınavlarında birinci olan Oğuzhan Mete’nin mülakatta elenmesi de mülakatta torpil yapıldığı iddialarını gündeme getirmişti Sosyal medyada avukatlar tarafından Adalet Bakanlığının yazılı ve mülakat sınav başarı listesini açıklaması talep edilmesine rağmen Adalet Bakanlığı sessizliğini koruyor.   SINAV SONUÇLARI AÇIKLANMALI Konuyu sosyal medyada gündeme getiren Antalya Barosu avukatlarından İsmet Hancı, “Hakimlik-Savcılık yazılı sınav ve mülakat sonuçları liste halinde açıklanmalı ve kamuoyunun denetimine açılmalıdır, en şeffaf şekilde seçilmesi gereken kişiler hakim ve savcılardır. Yazılı ve mülakat başarı listesinin kamuoyunun denetimine açılmaması, birçok adayın hakkının gasp edilmesinin örtülmesi olduğu gibi hakkıyla seçilen adayları da töhmet altında bırakmaktadır. Yazılı sınavlarda başarılı olan ve derece yapan birçok adayın 1 dakikalık mülakatla elenmesi, mülakat heyetinin daha önceden torpile göre hazırlanmış listeleri dikkate aldığı dedikodularının gerçek olma olasılığını güçlendirmektedir. Böyle bir durumun varlığı gerçekse bu durum ‘organize suç örgütü’ anlamına gelir” dedi.  
Hakim-savcı sınavlarının mülakatında torpil yapıldığı, yazılı sınavda derece yapan ve ilk 300’e giren, ama AKP’den torpil bulamayan adayların elendiği dile getirildi. İddiaları gündeme getiren Avukat İsmet Hancı, “Sonuçlar liste halinde açıklansın” çağrısı yaptı

haberimizvar.net Türkiye genelinde 29 Aralık 2018 tarihinde yapılan hakimlik-savcılık yazılı sınavının sonuçları 22 Ocak 2019 tarihinde açıklandı. Yazılı sınavda başarılı olanların katıldığı mülakat sonuçları ise 3 Ağustos 2019’da duyuruldu. Ancak yazılı sınavda başarılı olan adayların listesinin açıklanmaması ve kamuoyu denetimine açılmaması mülakatta torpil yapıldığı yönünde iddiaları gündeme getirdi. Sosyal medyada mülakatta torpil yapıldığı, AKP’ye yakın isimlerin mülakatta başarılı sayıldığı, yazılı sınavda derece yapmış ve ilk 300 içinde yer alan ancak AKP’den torpil bulamayan adayların elendiği dile getirildi.

 

1 DAKİKADA 5 KRİTERE BAKILIYOR

Hakimlik-savcılık sınavlarının mülâkat kurulu, Adalet Bakanı’nın görevlendirdiği bir bakan yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri Genel Müdürü, Hukuk İşleri Genel Müdürü ve Personel Genel Müdürü olmak üzere toplam beş üyeden oluşuyor. Adayların beyanlarına ve sosyal medyada yazdıklarına göre her adayın mülakat süresi bir (1) dakika sürdü. Bu bir dakikada adayın, 1- Muhakeme gücü, 2- Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği, 3- Genel ve fizikî görünümü, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakati, 4- Yetenek ve kültürü, 5- Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı ölçüldü. Adayın salona girmesi ve kendini takdim etmesi de bu bir dakikalık süreye dahil.

 

DERECE YAPANLARI ELEDİLER

Bir dakikada adayın yukarıdaki beş kriter doğrultusunda nasıl ölçüldüğü ise bilinmiyor. 2016 ve 2017 yıllarında yapılan sınavlarda da derece yapmış ve ilk 300 kişi içinde yer alan birçok aday mülakatta elenmiş ve yazılı sınavda başarı sırası çok gerilerde olan adaylar seçilmişti. 2016 ve 2017 hakimlik-savcılık sınavlarında birinci olan Oğuzhan Mete’nin mülakatta elenmesi de mülakatta torpil yapıldığı iddialarını gündeme getirmişti Sosyal medyada avukatlar tarafından Adalet Bakanlığının yazılı ve mülakat sınav başarı listesini açıklaması talep edilmesine rağmen Adalet Bakanlığı sessizliğini koruyor.

 

SINAV SONUÇLARI AÇIKLANMALI

Konuyu sosyal medyada gündeme getiren Antalya Barosu avukatlarından İsmet Hancı, “Hakimlik-Savcılık yazılı sınav ve mülakat sonuçları liste halinde açıklanmalı ve kamuoyunun denetimine açılmalıdır, en şeffaf şekilde seçilmesi gereken kişiler hakim ve savcılardır. Yazılı ve mülakat başarı listesinin kamuoyunun denetimine açılmaması, birçok adayın hakkının gasp edilmesinin örtülmesi olduğu gibi hakkıyla seçilen adayları da töhmet altında bırakmaktadır. Yazılı sınavlarda başarılı olan ve derece yapan birçok adayın 1 dakikalık mülakatla elenmesi, mülakat heyetinin daha önceden torpile göre hazırlanmış listeleri dikkate aldığı dedikodularının gerçek olma olasılığını güçlendirmektedir. Böyle bir durumun varlığı gerçekse bu durum ‘organize suç örgütü’ anlamına gelir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.