Alarm zilleri Saray’dan duyulmuyor

GÜNDEM 22.03.2020 - 22:07, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Alarm zilleri Saray’dan duyulmuyor

Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketini benzer tedbirleri alan ülkelerle karşılaştıran CHP Milletvekili Budak, “İşsizlik 8 milyonu aşmışken yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz. Ancak anlaşılan o ki alarm zilleri Saray’dan duyulmuyor” dedi.

haberimizvar.net-CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile benzer tedbirleri alan ülkelerin açıkladıkları ekonomi paketlerini karşılaştırdı. Buna göre Kanada, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 5’i, Polonya yüzde 9’u ve İspanya yüzde 15’i kadar kaynağı önlem paketi için ayırdı. Türkiye’de ise bu oran GSYH’nın sadece yüzde 2’si oldu. Budak, “Üstelik bu paketin içinde emekçi lehine tek bir kuruş ayrılmış değil. Geniş tanımlı işsizlik mevcut haliyle 8 milyonu aşmışken yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz. Ancak anlaşılan o ki istihdamda çalan alarm zilleri Saray’dan duyulmuyor” dedi.   PAKET İŞ GÜVENCESİNDEN UZAK   Erdoğan’ın açıkladığı paketin istihdama yönelik çözüm getirmekten çok uzak olduğunun altını çizen Budak, “Oysa şu anda korona virüsü krizi ile mücadele eden bütün ülkelerde en büyük korku işsizlik patlamasının yaşanması. Bunun için İspanya GSYH’nın yüzde 15’i kadar kaynağı ekonomik mücadeleye ayırırken, bu oran Polonya’da yüzde 9, Kanada da ise yüzde 5 oldu. Ayrıca Polonya ve Kanada, Türkiye’nin açıkladığı toplam paketten daha büyük bir miktarı da ekonomiye doğrudan nakit transferi olarak aktaracak. Türkiye ise ne yazık ki GSYH’sinin yalnızca yüzde 2’si kadar bir kaynak ayırdı. Üstelik bu paket istihdam ayağı eksik, iş güvencesini sağlamaktan çok uzak bir paket oldu” yorumunda bulundu.   İNGİLTERE YÜZDE 80’İNİ ÖDÜYOR   İngiltere, Polonya gibi ülkelerdeki uygulamaları örnek gösteren Çetin Osman Budak, “Sürü Bağışıklığı stratejisi nedeniyle eleştirilerin odağı olan İngiltere’de hükümet, çalışamayan işçilerin maaşlarının yüzde 80’ini ödeyeceğini, en küçük 700 bin işletmeye 10 bin sterlin hibe vereceğini açıkladı. Polonya, işçi maaşlarının yüzde 40’ını bütçeden karşılayacak. Dahası, bu ülkelerde işletmelerin sigorta prim ödemeleri ertelenme yerine geçici bir süre için kaldırıldı. Kanada, İspanya gibi ülkelerde de benzer uygulamalar hayata geçiriliyor. Tüm dünya istihdam kaybını önlemek, gelir kayıplarını telafi etmek için seferber olmuşken, bizim iktidarın gündeminde işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan milyonlarca çalışana yönelik herhangi bir politika yok. Geniş tanımlı işsizlik mevcut haliyle 8 milyonu aşmışken yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz” ifadelerini kullandı. 
Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketini benzer tedbirleri alan ülkelerle karşılaştıran CHP Milletvekili Budak, “İşsizlik 8 milyonu aşmışken yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz. Ancak anlaşılan o ki alarm zilleri Saray’dan duyulmuyor” dedi.

haberimizvar.net-CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile benzer tedbirleri alan ülkelerin açıkladıkları ekonomi paketlerini karşılaştırdı. Buna göre Kanada, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 5’i, Polonya yüzde 9’u ve İspanya yüzde 15’i kadar kaynağı önlem paketi için ayırdı. Türkiye’de ise bu oran GSYH’nın sadece yüzde 2’si oldu. Budak, “Üstelik bu paketin içinde emekçi lehine tek bir kuruş ayrılmış değil. Geniş tanımlı işsizlik mevcut haliyle 8 milyonu aşmışken yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz. Ancak anlaşılan o ki istihdamda çalan alarm zilleri Saray’dan duyulmuyor” dedi.

 

PAKET İŞ GÜVENCESİNDEN UZAK

 

Erdoğan’ın açıkladığı paketin istihdama yönelik çözüm getirmekten çok uzak olduğunun altını çizen Budak, “Oysa şu anda korona virüsü krizi ile mücadele eden bütün ülkelerde en büyük korku işsizlik patlamasının yaşanması. Bunun için İspanya GSYH’nın yüzde 15’i kadar kaynağı ekonomik mücadeleye ayırırken, bu oran Polonya’da yüzde 9, Kanada da ise yüzde 5 oldu. Ayrıca Polonya ve Kanada, Türkiye’nin açıkladığı toplam paketten daha büyük bir miktarı da ekonomiye doğrudan nakit transferi olarak aktaracak. Türkiye ise ne yazık ki GSYH’sinin yalnızca yüzde 2’si kadar bir kaynak ayırdı. Üstelik bu paket istihdam ayağı eksik, iş güvencesini sağlamaktan çok uzak bir paket oldu” yorumunda bulundu.

 

İNGİLTERE YÜZDE 80’İNİ ÖDÜYOR

 

İngiltere, Polonya gibi ülkelerdeki uygulamaları örnek gösteren Çetin Osman Budak, “Sürü Bağışıklığı stratejisi nedeniyle eleştirilerin odağı olan İngiltere’de hükümet, çalışamayan işçilerin maaşlarının yüzde 80’ini ödeyeceğini, en küçük 700 bin işletmeye 10 bin sterlin hibe vereceğini açıkladı. Polonya, işçi maaşlarının yüzde 40’ını bütçeden karşılayacak. Dahası, bu ülkelerde işletmelerin sigorta prim ödemeleri ertelenme yerine geçici bir süre için kaldırıldı. Kanada, İspanya gibi ülkelerde de benzer uygulamalar hayata geçiriliyor. Tüm dünya istihdam kaybını önlemek, gelir kayıplarını telafi etmek için seferber olmuşken, bizim iktidarın gündeminde işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan milyonlarca çalışana yönelik herhangi bir politika yok. Geniş tanımlı işsizlik mevcut haliyle 8 milyonu aşmışken yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz” ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.