Güneş kararacak: Bilim insanlarından şok açıklama

YAŞAM 02.12.2020 - 15:13, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Güneş kararacak: Bilim insanlarından şok açıklama

Koronavirüs pandemisi ile boğuşan dünya, şimdi de Güneş'i kalıcı olarak karartmak için düğmeye bastı.

haberimizvar.net-Dünya'mızı aydınlatan ve ısıtan Güneş kararacak. Bilim insanlarının çılgın fikri hayata geçerse büyük ses getirecek. Güney Afrikalı bilim insanları, bir süredir Güneş'i karartmanın derdinde ve yoğun bir çaba sarf ediyor. Peki Güneş'in kararması nasıl mümkün olacak ve neden önemli? Independent'ın haberine göre bilim insanları Güneş ışığını kısmayı planlıyor. Bunun için de atmosfere küçük parçacıklar yollayacak. Peki bu çılgın plan nasıl çalışacak? Cape Town'un üzerindeki atmosfere büyük miktarda kükürt dioksit gazı salmayı ve bu sayede Güneş’i kalıcı olarak karartmayı istiyor. Böylece Güneş su kaynaklarını eskisi gibi hızla kurutamayacak. Ancak bu projenin çözüm olamayacağını söyleyenler de yok değil. Aksi görüşte olan bilim insanları bu projeden derhal vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Pek çok bilim insanı küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için atmosfere gaz pompalama fikrine karşı çıkıyor. Bu fikri savunan uzmanlar söz konusu planı “iklim sistemine zarar verebilecek tehlikeli müdahale” olarak nitelendiriyor. Burası bir 'cehennem'... "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Jüpiter'e benzeyen, "KELT-9b" adı verilen gezegenin yüzey sıcaklığı gündüz vakti 4 bin 300 dereceye ulaşıyor. Bu sıcaklık, Samanyolu galaksisindeki birçok yıldızın yüzey sıcaklığından daha fazla. KELT-9b'nin sıcaklığı, yüzey sıcaklığının 5 bin 500 dereceyi bulduğu Güneş'ten ise bin 200 derece az. Sıcaklık nedeniyle atmosferinde su ve karbondioksit gibi moleküllerin var olamadığı KELT-9b, KELT-9 yıldızının yörüngesindeki dönüşünü 1,5 Dünya gününde tamamlıyor. Jüpiter'den 2,8 kat daha büyük gezegenin öz kütlesi ise Jüpiter'in yarısı kadar. Dünya'dan yaklaşık 650 ışık yılı uzaklıktaki gezegen, yörüngesinin darlığı nedeniyle tıpkı Dünya'ya hep aynı yüzünü gösteren Ay gibi yıldızına sadece bir tarafını gösteriyor.   NASA paylaştı! Bilim insanlarının açıklayamadığı olay! (resme tıklayın)
Koronavirüs pandemisi ile boğuşan dünya, şimdi de Güneş'i kalıcı olarak karartmak için düğmeye bastı.

haberimizvar.net-Dünya'mızı aydınlatan ve ısıtan Güneş kararacak. Bilim insanlarının çılgın fikri hayata geçerse büyük ses getirecek.

Güney Afrikalı bilim insanları, bir süredir Güneş'i karartmanın derdinde ve yoğun bir çaba sarf ediyor. Peki Güneş'in kararması nasıl mümkün olacak ve neden önemli?

Independent'ın haberine göre bilim insanları Güneş ışığını kısmayı planlıyor. Bunun için de atmosfere küçük parçacıklar yollayacak.

Peki bu çılgın plan nasıl çalışacak? Cape Town'un üzerindeki atmosfere büyük miktarda kükürt dioksit gazı salmayı ve bu sayede Güneş’i kalıcı olarak karartmayı istiyor. Böylece Güneş su kaynaklarını eskisi gibi hızla kurutamayacak. Ancak bu projenin çözüm olamayacağını söyleyenler de yok değil. Aksi görüşte olan bilim insanları bu projeden derhal vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Pek çok bilim insanı küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için atmosfere gaz pompalama fikrine karşı çıkıyor. Bu fikri savunan uzmanlar söz konusu planı “iklim sistemine zarar verebilecek tehlikeli müdahale” olarak nitelendiriyor.

Burası bir 'cehennem'... "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Jüpiter'e benzeyen, "KELT-9b" adı verilen gezegenin yüzey sıcaklığı gündüz vakti 4 bin 300 dereceye ulaşıyor. Bu sıcaklık, Samanyolu galaksisindeki birçok yıldızın yüzey sıcaklığından daha fazla. KELT-9b'nin sıcaklığı, yüzey sıcaklığının 5 bin 500 dereceyi bulduğu Güneş'ten ise bin 200 derece az. Sıcaklık nedeniyle atmosferinde su ve karbondioksit gibi moleküllerin var olamadığı KELT-9b, KELT-9 yıldızının yörüngesindeki dönüşünü 1,5 Dünya gününde tamamlıyor. Jüpiter'den 2,8 kat daha büyük gezegenin öz kütlesi ise Jüpiter'in yarısı kadar.

Dünya'dan yaklaşık 650 ışık yılı uzaklıktaki gezegen, yörüngesinin darlığı nedeniyle tıpkı Dünya'ya hep aynı yüzünü gösteren Ay gibi yıldızına sadece bir tarafını gösteriyor.

 

NASA paylaştı! Bilim insanlarının açıklayamadığı olay! (resme tıklayın)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.