Mağdur kadınların ifadeleri somut delildir

GÜNDEM 09.07.2021 - 20:33, Güncelleme: 09.07.2021 - 20:33
 

Mağdur kadınların ifadeleri somut delildir

Yargı paketiyle ilgili bilgi veren Adalet Bakanlığı Sözcüsü Çekin, “Adli görüşme odalarında alınan suç mağduru kadınların ve çocuk izlem merkezlerinde kaydedilen suç mağduru çocukların beyanları somut delil niteliğindedir” dedi.

haberimizvar.net-  Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ertuğrul Çekin, Ankara Hakimevi’nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sosyal medya üzerinden yürütülen linç kampanyalarının kimseye faydasının olmadığını belirten Çekin, hakim ve savcıların sadece kararlarıyla konuşabildiklerini vurguladı. Çekin, “Eleştirinin yıkıma dönüşmemesi, ifade hürriyeti ile hakaretin birbirine karıştırılmaması için yargı süreçlerini serinkanlı biçimde takip etmeyi ve değerlendirmelerimizin bilgiye dayalı olmasının önemini öğrenmek zorundayız. Unutmayalım ki yargı Türk milletinin yargısıdır. Adliye bu ülkenin bir kurumudur. Hakim ve savcılar da bu milletin evlatlarıdır. Kendilerine yargı yetkisi emanet edilen hakim ve savcılarımızın, sosyal medya ortalamasının çok üzerinde bir vicdan ve hakkaniyet duygusu taşıdığından hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır” diye konuştu. SOMUT DELİL AÇIKLAMASI 4. Yargı Paketi kapsamında yapılan diğer değişikliğin, tutuklama şartlarına ilişkin olduğunu söyleyen  Adalet Bakanlığı Sözcüsü Çekin, “Katalog suçlarda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması hususu yapılan düzenlemeyle açıkça vurgulanmıştır. Soruşturma ve yargılama kapsamında adli görüşme odalarında alınan suç mağduru kadınların ifadeleri somut delildir. Ayrıca çocuk izlem merkezlerinde suç mağduru çocukların beyanları da somut delil niteliğindedir. Bu ifadeler uzmanlar eşliğinde alınmaktadır, kadın ve çocuklarımızın beyanları elbette ki delildir” dedi. İNFAZDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK İnfaz sistemine ilişkin önemli değişiklikler içeren mevzuat paketinin TBMM’de kabul edildiğini hatırlatan Çekin, pakette 4 farklı kanunda değişiklik yapıldığını kaydetti. Düzenleme kapsamında, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurullarının görev ve yetkilerin genişletildiğini vurgulayan Çekin, şöyle konuştu: “Ayrıca yapılan yeni değişiklikle izleme kurulları tarafından hazırlanan raporlar artık Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ile Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) da gönderilecektir. Getirilen düzenlemeyle izleme kurulları hastanelerle adliyelerde hükümlü ve tutukluların bulunduruldukları yerleri ve nakil araçlarını da denetleyebilecektir”.  ZİYARET 1.5 SAATE ÇIKACAK “Yine yapılan değişiklikle sosyal devlet ilkesi gereğince maddi durumu iyi olmayan hükümlülerden nakil giderlerinin alınmaması sağlanmış, infaz kurumlarında dijital dönüşüm kapsamında hükümlülerin bazı işlemlerini elektronik ortamda yapabilmeleri imkânı tanınmıştır. Ayrıca tutuklu ve hükümlülere hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri de kolaylaştırılmış ve ziyaret süreleri uzatılmıştır. Bu düzenlemeyle hükümlülerin ziyaret süresi 1 saatten 1.5 saate çıkarılmakta; tutuklu ve hükümlüler bakımından hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri arasında beklenmesi gereken asgari bir aylık süre şartı da kaldırılmıştır”.  
Yargı paketiyle ilgili bilgi veren Adalet Bakanlığı Sözcüsü Çekin, “Adli görüşme odalarında alınan suç mağduru kadınların ve çocuk izlem merkezlerinde kaydedilen suç mağduru çocukların beyanları somut delil niteliğindedir” dedi.

haberimizvar.net-   Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ertuğrul Çekin, Ankara Hakimevi’nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sosyal medya üzerinden yürütülen linç kampanyalarının kimseye faydasının olmadığını belirten Çekin, hakim ve savcıların sadece kararlarıyla konuşabildiklerini vurguladı. Çekin, “Eleştirinin yıkıma dönüşmemesi, ifade hürriyeti ile hakaretin birbirine karıştırılmaması için yargı süreçlerini serinkanlı biçimde takip etmeyi ve değerlendirmelerimizin bilgiye dayalı olmasının önemini öğrenmek zorundayız. Unutmayalım ki yargı Türk milletinin yargısıdır. Adliye bu ülkenin bir kurumudur. Hakim ve savcılar da bu milletin evlatlarıdır. Kendilerine yargı yetkisi emanet edilen hakim ve savcılarımızın, sosyal medya ortalamasının çok üzerinde bir vicdan ve hakkaniyet duygusu taşıdığından hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır” diye konuştu.

SOMUT DELİL AÇIKLAMASI

4. Yargı Paketi kapsamında yapılan diğer değişikliğin, tutuklama şartlarına ilişkin olduğunu söyleyen  Adalet Bakanlığı Sözcüsü Çekin, “Katalog suçlarda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması hususu yapılan düzenlemeyle açıkça vurgulanmıştır. Soruşturma ve yargılama kapsamında adli görüşme odalarında alınan suç mağduru kadınların ifadeleri somut delildir. Ayrıca çocuk izlem merkezlerinde suç mağduru çocukların beyanları da somut delil niteliğindedir. Bu ifadeler uzmanlar eşliğinde alınmaktadır, kadın ve çocuklarımızın beyanları elbette ki delildir” dedi.

İNFAZDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

İnfaz sistemine ilişkin önemli değişiklikler içeren mevzuat paketinin TBMM’de kabul edildiğini hatırlatan Çekin, pakette 4 farklı kanunda değişiklik yapıldığını kaydetti. Düzenleme kapsamında, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurullarının görev ve yetkilerin genişletildiğini vurgulayan Çekin, şöyle konuştu: “Ayrıca yapılan yeni değişiklikle izleme kurulları tarafından hazırlanan raporlar artık Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ile Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) da gönderilecektir. Getirilen düzenlemeyle izleme kurulları hastanelerle adliyelerde hükümlü ve tutukluların bulunduruldukları yerleri ve nakil araçlarını da denetleyebilecektir”. 

ZİYARET 1.5 SAATE ÇIKACAK

“Yine yapılan değişiklikle sosyal devlet ilkesi gereğince maddi durumu iyi olmayan hükümlülerden nakil giderlerinin alınmaması sağlanmış, infaz kurumlarında dijital dönüşüm kapsamında hükümlülerin bazı işlemlerini elektronik ortamda yapabilmeleri imkânı tanınmıştır. Ayrıca tutuklu ve hükümlülere hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri de kolaylaştırılmış ve ziyaret süreleri uzatılmıştır. Bu düzenlemeyle hükümlülerin ziyaret süresi 1 saatten 1.5 saate çıkarılmakta; tutuklu ve hükümlüler bakımından hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri arasında beklenmesi gereken asgari bir aylık süre şartı da kaldırılmıştır”.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.