Tarıma savaş darbesi

GÜNDEM 01.03.2022 - 16:53, Güncelleme: 01.03.2022 - 16:53
 

Tarıma savaş darbesi

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle ağır darbe alan Antalyalı çiftçilerin ve hal esnafının sorunları TBMM gündemine taşındı. Konu hakkında soru önergesi veren İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, savaşın zararını en aza indirmek için hükümetin ne yaptığını sordu.

haberimizvar.net- Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tarım ürünü ihracatının durduğunu belirterek “ihracat kapıları kapandı, çiftçi perişan, ürünü ortada kaldı, hal esnafı perişan, TIR’lar kontak kapattı, hal esnafı ve çiftçi kredilerini nasıl ödeyecek kara kara düşünüyor” dedi. Subaşı, Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, çiftçi, tüccar ve ihracatçının mağdur olmaması için neler yapıldığını sordu. ACİL ÖNLEM ALINMALI  Türkiye’nin örtü altı yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’nın Toptancı Hal Kompleksi’nden, çiftçilerimizin ürettiği yaş sebze ve meyveler hem iç piyasaya hem de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Balkan ülkeleri, Rusya ve Ukrayna gibi 100’ün üzerindeki ülkeye gönderildiğini söyleyen Hasan Subaşı, önerge gerekçesinde şunları dile getirdi:  “Ürününü tarlasında toplayıp hale gelen çiftçilerimizin bu ürünleri elinde kalıyor, alış fiyatları maliyeti karşılamadığı için çiftçi ürününü satamıyor. İlerleyen günlerde, ürünlerini yollara döken, toplamadan tarlasını süren çiftçilerimizin görüntü ve haberleriyle karşılaşabiliriz. Hal esnafı perişan, ihracat kapısı kapandı, yeni pazar yok, tırlar kontak kapattı, pandemi döneminde kullandığı KGF kefaletini, banka kredilerini nasıl öderim diye düşünüyor. Çiftçimizi ve ihracatçımızı korumak, korona sürecinde alınan tedbirlerle kaybedilen pazarlara yeniden girmek ve yeni pazarlar bulmak amacıyla birtakım acil tedbirlerin alınması gerekmektedir” diye konuştu. HABER MERKEZİ    ÖNERGEDEKİ SORULAR  İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığı’na verdiği önerdeği Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a şu soruları sordu:  Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle etkilenen ve giderek daha çok etkilenecek ve zarar edecek çiftçimizi korumak için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır? Borçlu veya kredi kullanmış çiftçilerimize ödeme kolaylığı, erteleme veya yapılandırma seçenekleri ile KGF kredileri ele alınmalıdır. Bakanlığınızın bu konuda çalışmaları var mıdır? SWIFT sisteminden çıkarılan Rusya ile Türkiye arasındaki ticaretin nasıl devam edeceğine dair kamuoyuna açıklama yapılması ve belirsizliklerin giderilmesi gerekmektedir. İhracatçımızın mağdur olmaması için Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Ne zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır?
Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle ağır darbe alan Antalyalı çiftçilerin ve hal esnafının sorunları TBMM gündemine taşındı. Konu hakkında soru önergesi veren İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, savaşın zararını en aza indirmek için hükümetin ne yaptığını sordu.

haberimizvar.net- Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tarım ürünü ihracatının durduğunu belirterek “ihracat kapıları kapandı, çiftçi perişan, ürünü ortada kaldı, hal esnafı perişan, TIR’lar kontak kapattı, hal esnafı ve çiftçi kredilerini nasıl ödeyecek kara kara düşünüyor” dedi. Subaşı, Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, çiftçi, tüccar ve ihracatçının mağdur olmaması için neler yapıldığını sordu.

ACİL ÖNLEM ALINMALI 
Türkiye’nin örtü altı yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’nın Toptancı Hal Kompleksi’nden, çiftçilerimizin ürettiği yaş sebze ve meyveler hem iç piyasaya hem de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Balkan ülkeleri, Rusya ve Ukrayna gibi 100’ün üzerindeki ülkeye gönderildiğini söyleyen Hasan Subaşı, önerge gerekçesinde şunları dile getirdi:
 “Ürününü tarlasında toplayıp hale gelen çiftçilerimizin bu ürünleri elinde kalıyor, alış fiyatları maliyeti karşılamadığı için çiftçi ürününü satamıyor. İlerleyen günlerde, ürünlerini yollara döken, toplamadan tarlasını süren çiftçilerimizin görüntü ve haberleriyle karşılaşabiliriz. Hal esnafı perişan, ihracat kapısı kapandı, yeni pazar yok, tırlar kontak kapattı, pandemi döneminde kullandığı KGF kefaletini, banka kredilerini nasıl öderim diye düşünüyor. Çiftçimizi ve ihracatçımızı korumak, korona sürecinde alınan tedbirlerle kaybedilen pazarlara yeniden girmek ve yeni pazarlar bulmak amacıyla birtakım acil tedbirlerin alınması gerekmektedir” diye konuştu. HABER MERKEZİ 
 
ÖNERGEDEKİ SORULAR 
İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığı’na verdiği önerdeği Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a şu soruları sordu:  Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle etkilenen ve giderek daha çok etkilenecek ve zarar edecek çiftçimizi korumak için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır? Borçlu veya kredi kullanmış çiftçilerimize ödeme kolaylığı, erteleme veya yapılandırma seçenekleri ile KGF kredileri ele alınmalıdır. Bakanlığınızın bu konuda çalışmaları var mıdır? SWIFT sisteminden çıkarılan Rusya ile Türkiye arasındaki ticaretin nasıl devam edeceğine dair kamuoyuna açıklama yapılması ve belirsizliklerin giderilmesi gerekmektedir. İhracatçımızın mağdur olmaması için Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Ne zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.