CHP'li Kaya'dan 'Antalya için Kalkınma Stratejisi' raporu
CHP'li Kaya'dan 'Antalya için Kalkınma Stratejisi' raporu
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, 'Antalya için Kalkınma Stratejisi' raporunu açıkladı. Antalya'nın tarım ve turizmle sınırlı kaldığını, gelir eşitsizliğinin derinleştiğini ve ulaşım başta olmak üzere birçok alanda geri bırakıldığını savunan Kaya, “Bu şehir potansiyelini kullanamıyor, planlı bir kalkınma için ortak akıl ve yol haritası şart" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, 'Antalya için Kalkınma Stratejisi' raporunu açıkladı. Antalya'nın tarım ve turizmle sınırlı kaldığını, gelir eşitsizliğinin derinleştiğini ve ulaşım başta olmak üzere birçok alanda geri bırakıldığını savunan Kaya, “Bu şehir potansiyelini kullanamıyor, planlı bir kalkınma için ortak akıl ve yol haritası şart" dedi.
haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya Gazeteciler Cemiyeti lokalinde düzenlenen basın toplantısında, kentin kalkınma hedeflerine yönelik hazırladığı ' Antalya için Kalkınma Stratejisi' raporunu kamuoyu ile paylaştı. Kaya, Antalya'nın büyük potansiyeline rağmen birçok alanda yeterince yatırım alamadığını belirterek, “Bu şehir planlama ve ortak akıl ile dünya çapında bir merkez olabilir" dedi.
RAPOR UZMAN EKİP İLE HAZIRLANDI
Milletvekili olarak sorumluluğunun sadece TBMM'de değil, sahada da çalışmak olduğunu belirten Kaya, “Biz Antalya'yı kamuoyunun gündemine taşımazsak çözüm almakta zorlanırız. Bunun için basının desteği çok önemli" diye konuştu. Antalya'nın kalkınması için alanında uzman bir ekiple hazırlanan strateji raporunun saha gözlemleri ve verilerle oluşturulduğunu belirten Kaya, “Sadece TÜİK verileriyle kent analiz edilemez. Sahada gördüğümüz tablo ile verileri harmanladık" dedi. Raporun öne çıkan başlıklarından birinin gelir dağılımındaki eşitsizlik olduğunu belirten Kaya, “Muratpaşa ilçesi sosyoekonomik gelişmişlikte 973 ilçe içinde 15'inci sırada yer alırken, Gündoğmuş 848'inci sırada. Arada 110 kilometre mesafe var ama gelişmişlik farkı uçurum" dedi.
'TURİZM ÇEŞİTLENMELİ'
Raporda yer alan bölümlerde turizm sektörünü de ele aldığını belirten Kaya, “Turizm sektörünün her ne kadar Antalya'yı küresel haritaya yerleştirse de mevsime bağlı bir ekonomik yapı ortaya çıktığını gösteriyor. Bu yapının yarattığı istikrarsızlığı gidermenin yolu, turizmde çeşitlilik sağlamaktan geçiyor" dedi.
Turizm çalışanlarının sezonda sık sık iş değiştirdiğini söyleyen Kaya, “Lojman ve çalışma koşulları kötü. Turizm sektörü çalışan kaybediyor. Eğer emekçiyi memnun edemezseniz bu sektör çöker" dedi. Antalya'nın turizm ve tarım dışında teknoloji gibi katma değeri yüksek alanlara yönelmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, “Estonya'da bana ' Antalya teknoloji altyapısı kurarsa burada startup kalmaz' dediler. Yazılımcılar bu şehre akın eder. Antalya sadece tarım ve turizm ile sınırlı kalmamalı" diye konuştu.
ULAŞIMDA ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLAR
Antalya'nın diğer şehirlerle ulaşım bağlantılarının zayıf olduğunu belirten Kaya, “Raylı sistemle Alanya'ya, Gazipaşa'ya, Nevşehir'e bağlanması gerekiyor. Antalya Havalimanı dahi şehirler arası entegrasyonda yetersiz. Antalya hala Toros Dağları'yla izole bir kent gibi yönetiliyor" dedi.
Raylı sistemin öneminin altını çizen Kaya, Antalya'ya gelen turistlerin diğer yerlere de bağlanarak gidebilmesi gerektiğini vurguladı. Şehrin ulaşımının her alanında düzeltilmesi gereken noktaları olduğunu aktaran Kaya, lojistik anlamında da Antalya limanının derinliğinin 9 metre olma nedeniyle birçok firmanın gemilerini yanaştıramayıp Mersin limanına gittiğini aktardı. Antalya-Alanya otoyol projesini de ele alan Kaya, “Asıl yoğunluk Serik- Antalya hattında. Ancak proje orayı kapsamıyor" diye konuştu.
İKİNCİ SERBEST BÖLGE ÇAĞRISI
Antalya'ya ikinci bir serbest bölgenin kazandırılması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Birçok büyük firmanın tedarikçisi Antalya'da. İzmir'in iki tane serbest bölgesi var, buradaki serbest bölgenin genel cirosu 1 milyar doların üzerinde. Oradaki birinci serbest bölgede iş yapan firmaların Antalya'da birçok tedarikçisi olmuş durumda, serbest bölgelerin ciddi anlamda istihdam ve tedarikçi anlamında faydaları var. Şehrimize de ikinci bir serbest bölge gerekli. Mevcut serbest bölge dolu. Potansiyelimiz çok yüksek ama 2 yıldır hiçbir gelişme yok" diye konuştu.
'KONAKLAMA VERGİSİ ANTALYA'DA KALMALI'
Antalya'nın yaz aylarında nüfusunun 7-8 milyona çıktığını hatırlatan Kaya, İller Bankası'ndan alınan yatırım miktarının yetersiz kaldığını belirtti. Kaya, “Yaz nüfusuna göre bütçe yapılmalı. Şehir vergisi gündeme alınmalı" diye konuştu. Konaklama vergisinin Antalya'da kalması gerektiğini belirten Kaya, “Vergiyi biz topluyoruz ama nereye gittiği belli değil. Antalya'da kazanılan, Antalya'ya harcanmalı" dedi.
' ANTALYA İÇİN YOL HARİTASI ŞART'
Kaya, “ Antalya Avrupa'nın gelişmiş kentleriyle yarışabilecek potansiyele sahip. Ama merkezi hükümet bu potansiyelin farkında değil. Tarımda ve turizmde planlama eksikliği büyük. Antalya'nın artık alternatif stratejilere ihtiyacı var" dedi. Tüm paydaşlara çağrı yapan Kaya, “Siyasi partiler, STK'lar, özel sektör, yerel yönetimler ve kamu bir araya gelerek 5, 10 ve 50 yıllık kalkınma planları yapmalı. Antalya'nın yol haritası yok. Bu şehir potansiyelini kullanamıyor, planlı bir kalkınma için ortak akıl ve yol haritası şart" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.