Karyağdı armudunda 45 bin ton rekolte

EKONOMİ 14.11.2019 - 11:17, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Karyağdı armudunda 45 bin ton rekolte

Antalya'nın Korkuteli İlçesi’nde 1950'li yıllardan bu yana üretilen karyağdı armudu, iç pazarın ardından ihraç edilecek. Aroması ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan karyağdı armudundan bu yıl 45 bin ton hasat elde etti

haberimizvar.net Türkiye'nin armut üretimin yüzde 20'sini karşılayan Korkuteli, bölgede yetişen karyağdı armudunu ihraç etmeyi hedefliyor. Akyar, Bayat, Yazır, Küçükköy, Esenyurt, İmrahor, Kargalık, Tatköy, Kargın mahallerinin yanı sıra ilçenin merkez mahallelerinde de yetişen karyağdı armudunun üretimi yaklaşık 20 bin dekar alanda yapılıyor. 2018 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescili verilen karyağdı armudundan bu yıl 45 bin ton rekolte elde edildi. YURT DIŞINA PAZARLANACAK OLMASI ÜRETİM AÇISINDAN ÖNEMLİ Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selda Sert, karyağdı armudunun kabuğunun ince, yumuşak, çok az pürüzlü, mumsuz, az parlak, kabuk rengi hasat olumunda ot yeşili, hasan zamanı ise parlak yeşil olduğunu söyledi. Sert, "Korkuteli karyağdı armudunun hasat olumu ile yeme olumu farklıdır. Bu nedenle hasat olum döneminde çok iyi belirlenmesi ve buna göre hasada başlanması gerekir. Hasat zamanı genellikle eylül ve ekim aylarıdır" dedi. Ürünün lezzetinin bölgenin florası ve mikro klimalı havasından kaynaklandığını vurgulayan Sert, "Meyvenin kendine has kokusu ve şeker oranının yüksekliği ile geçen yıl tescillenmesi bilinirliliğini ve ilgiyi arttırdı" diye konuştu. Üreticiler ise armuda gelecek yıllarda coğrafi işaret logosu basılıp zincir marketlere ve yurt dışına pazarlanacak olmasını üretim açısından önemli olduğunu söyledi.      
Antalya'nın Korkuteli İlçesi’nde 1950'li yıllardan bu yana üretilen karyağdı armudu, iç pazarın ardından ihraç edilecek. Aroması ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan karyağdı armudundan bu yıl 45 bin ton hasat elde etti

haberimizvar.net Türkiye'nin armut üretimin yüzde 20'sini karşılayan Korkuteli, bölgede yetişen karyağdı armudunu ihraç etmeyi hedefliyor. Akyar, Bayat, Yazır, Küçükköy, Esenyurt, İmrahor, Kargalık, Tatköy, Kargın mahallerinin yanı sıra ilçenin merkez mahallelerinde de yetişen karyağdı armudunun üretimi yaklaşık 20 bin dekar alanda yapılıyor. 2018 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescili verilen karyağdı armudundan bu yıl 45 bin ton rekolte elde edildi.

YURT DIŞINA PAZARLANACAK OLMASI ÜRETİM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selda Sert, karyağdı armudunun kabuğunun ince, yumuşak, çok az pürüzlü, mumsuz, az parlak, kabuk rengi hasat olumunda ot yeşili, hasan zamanı ise parlak yeşil olduğunu söyledi. Sert, "Korkuteli karyağdı armudunun hasat olumu ile yeme olumu farklıdır. Bu nedenle hasat olum döneminde çok iyi belirlenmesi ve buna göre hasada başlanması gerekir. Hasat zamanı genellikle eylül ve ekim aylarıdır" dedi. Ürünün lezzetinin bölgenin florası ve mikro klimalı havasından kaynaklandığını vurgulayan Sert, "Meyvenin kendine has kokusu ve şeker oranının yüksekliği ile geçen yıl tescillenmesi bilinirliliğini ve ilgiyi arttırdı" diye konuştu. Üreticiler ise armuda gelecek yıllarda coğrafi işaret logosu basılıp zincir marketlere ve yurt dışına pazarlanacak olmasını üretim açısından önemli olduğunu söyledi.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.