Kayıp bir dönem

EĞİTİM 22.01.2021 - 14:38, Güncelleme: 22.01.2021 - 14:38
 

Kayıp bir dönem

2020-2021 eğitim-öğretim döneminin ilk yarısını değerlendiren Eğitem Sen Antalya Şube Başkanı Sönmez, “Eşitsizlikler derinleşti, canlı derslere katılım düşük. Nereden bakarsanız bakın kayıp bir dönem oldu” dedi

haberimizvar.net Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, bugün sona eren 2020-2021 eğitim öğretim döneminin ilk yarısını değerlendirdi. “2020-2021 Eğitim öğretim yılı birinci dönemi bugün sona eriyor. Eğitim bu dönem pandeminin dayattığı koşullarda uzaktan yapılmaya çalışıldı. Bu süreçte eğitimde eşitsizlikler daha da derinleşti. Uzaktan eğitime erişim sağlayamayan öğrenciler eğitim öğretim faaliyetlerinde geride kaldılar” diyen Sönmez,  “Bizim tespitlerimize göre Türkiye genelinde 6 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişim sağlayamadı. İktidar dağıtacağını söylediği tabletlerin sadece yüzde onunu dağıtabildi. Canlı derslere katılımın çok düşük oranda kalması öğrencilerin çok büyük bir bölümünün altyapı sorunu olduğunu açık bir şekilde göstermiştir. Bu gerçekliğe rağmen Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitimde öğrencilere not verme dayatmaları kabul edilemez” dedi. ÖĞRETMENLERE ZORUNLU GÖREV Sönmez, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Uzaktan eğitim süreci eğitimde eşitsizliği daha da derinleştirmiştir. Liselere giriş ve üniversiteye giriş sınavlarının bütün müfredattan yapılacak olması bu eşitsizliği daha da artıracaktır. Yoksul ailelerin çocukları bu süreçten olumsuz etkilenmişlerdir. Parası olanın özel derslerle eksikliklerini tamamladığı, parası olmayanın uzaktan eğitimi dahi takip edemediği bir dönem yaşadık. Bu durum öğrencilerin bütün yaşamını etkileyecek bir sonuç oluşturacaktır. Bu eğitim öğretim döneminde eğitim emekçileri de görev tanımlamalarının dışında birçok angarya işlerde çalıştırılma dayatması ile karşılaştılar. Bu süreçte çeşitli yöntemlerle öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına dönük yaklaşımlar, açıklamalar, uygulamalar yaşandı. ÖZEL OKULLAR KOLLANDI Özel okullar bu dönemde de korunup kollandı. Eğitim herkesin parasız yararlanması gereken kamusal bir hak olmaktan çok bir piyasa mantığı ile dizayn edildi. Bakanlığın aldığı kararlarda Eğitim biliminin gerekliliği değil, özel okul sahiplerinin ihtiyaçları belirleyici oldu. Milli Eğitim bakanlığı bilimsel kriterlerle ve geçmiş deneyimlerle değil “deneme yanılma yöntemleri” ile süreci işletti. Bu nedenle de kararlar sürekli değişkenlik gösterdi. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının birinci yarısı ne yazık ki kayıp bir dönem olmuştur. Ülkemizde yaşanan işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı ailelerin yaşamlarında belirleyici olmuş milyonlarca öğrenci de bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Milli Eğitim bakanlığı ikinci dönemin sağlıklı bir şekilde başlatılabilmesi için gerekli tedbirleri almalıdır. Eğitim emekçileri öncelikli olarak aşılanmalı ve bu sürecin hızlı bir şekilde tamamlanmasından sonra yüzyüze eğitime bir an önce başlanmalıdır. İkinci dönempandemi kurallarına uygun bir şekilde okullar açılmalıdır.”
2020-2021 eğitim-öğretim döneminin ilk yarısını değerlendiren Eğitem Sen Antalya Şube Başkanı Sönmez, “Eşitsizlikler derinleşti, canlı derslere katılım düşük. Nereden bakarsanız bakın kayıp bir dönem oldu” dedi

haberimizvar.net

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, bugün sona eren 2020-2021 eğitim öğretim döneminin ilk yarısını değerlendirdi. “2020-2021 Eğitim öğretim yılı birinci dönemi bugün sona eriyor. Eğitim bu dönem pandeminin dayattığı koşullarda uzaktan yapılmaya çalışıldı. Bu süreçte eğitimde eşitsizlikler daha da derinleşti. Uzaktan eğitime erişim sağlayamayan öğrenciler eğitim öğretim faaliyetlerinde geride kaldılar” diyen Sönmez,  “Bizim tespitlerimize göre Türkiye genelinde 6 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişim sağlayamadı. İktidar dağıtacağını söylediği tabletlerin sadece yüzde onunu dağıtabildi. Canlı derslere katılımın çok düşük oranda kalması öğrencilerin çok büyük bir bölümünün altyapı sorunu olduğunu açık bir şekilde göstermiştir. Bu gerçekliğe rağmen Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitimde öğrencilere not verme dayatmaları kabul edilemez” dedi.

ÖĞRETMENLERE ZORUNLU GÖREV

Sönmez, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Uzaktan eğitim süreci eğitimde eşitsizliği daha da derinleştirmiştir. Liselere giriş ve üniversiteye giriş sınavlarının bütün müfredattan yapılacak olması bu eşitsizliği daha da artıracaktır. Yoksul ailelerin çocukları bu süreçten olumsuz etkilenmişlerdir. Parası olanın özel derslerle eksikliklerini tamamladığı, parası olmayanın uzaktan eğitimi dahi takip edemediği bir dönem yaşadık. Bu durum öğrencilerin bütün yaşamını etkileyecek bir sonuç oluşturacaktır. Bu eğitim öğretim döneminde eğitim emekçileri de görev tanımlamalarının dışında birçok angarya işlerde çalıştırılma dayatması ile karşılaştılar. Bu süreçte çeşitli yöntemlerle öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına dönük yaklaşımlar, açıklamalar, uygulamalar yaşandı.

ÖZEL OKULLAR KOLLANDI

Özel okullar bu dönemde de korunup kollandı. Eğitim herkesin parasız yararlanması gereken kamusal bir hak olmaktan çok bir piyasa mantığı ile dizayn edildi. Bakanlığın aldığı kararlarda Eğitim biliminin gerekliliği değil, özel okul sahiplerinin ihtiyaçları belirleyici oldu. Milli Eğitim bakanlığı bilimsel kriterlerle ve geçmiş deneyimlerle değil “deneme yanılma yöntemleri” ile süreci işletti. Bu nedenle de kararlar sürekli değişkenlik gösterdi. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının birinci yarısı ne yazık ki kayıp bir dönem olmuştur. Ülkemizde yaşanan işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı ailelerin yaşamlarında belirleyici olmuş milyonlarca öğrenci de bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Milli Eğitim bakanlığı ikinci dönemin sağlıklı bir şekilde başlatılabilmesi için gerekli tedbirleri almalıdır. Eğitim emekçileri öncelikli olarak aşılanmalı ve bu sürecin hızlı bir şekilde tamamlanmasından sonra yüzyüze eğitime bir an önce başlanmalıdır. İkinci dönempandemi kurallarına uygun bir şekilde okullar açılmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.