Mahkeme Mimarlar'ı reddetti

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 14.01.2021 - 11:22, Güncelleme: 14.01.2021 - 11:31
 

Mahkeme Mimarlar'ı reddetti

Konyaaltı'nda 17 dönümde yüksekliği 68.5 metreye ve 20 kata ulaşabilen Fenix Center projesinin iptali için Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açtığı davada Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi red kararı verdi. Karara tepki gösteren Mimarlar Odası yönetimi bir üst mahkemeye başvuracağını açıkladı.

haberimizvar.net- Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Liman bölgesi Batı Çevre Yolu kenarında 17 dönümlük bir alanda Fenix Yapı firması tarafından inşa edilmesi planlanan Fenix Center Projesi'ne Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından projenin yapı ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan dava sonuçlandı. Hurma Mahallesi 8903 ada 1 parselde planlanan proje, 68,5 metre yüksekliğinde, 18-20 katlara ulaşabilen, içinde AVM, otel, ofis ve konut gibi karma alanları içeriyor. Yaklaşık 250 milyon TL'lik projenin 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. EHLİYET YÖNÜNDEN RED KARARI Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi kararında, davaya konu yapı ruhsatlarına ilişkin yapıların, bir belde de ya da kentte yaşayan tüm insanları ve büyük çoğunluğu etkileyecek ölçüde önemli inşaatlar olmadığı, yalnızca yapıdan doğrudan etkilenme durumunda olan komşularının ya da aynı sokak yahut aynı mahalledeki insanların hukuki ve kişisel menfaatlerini etkileyebileceği, bu noktada da davacı Oda'nın davaya konu yapılarla ilgili olarak hukuki, kişisel ve güncel bir menfaatinin söz konusu olamayacağı gerekçesiyle davayı ehliyet yönünden reddetti. DENİZ- KENT ARASINDA DUVAR ETKİSİ Yapının denizle kent arasında duvar etkisi oluşturacağı, hakim rüzgârları engelleyeceğini savunan davacı Mimarlar Odası Antalya Şube yönetimi şu açıklamada bulundu: “Davalı belediyeden evraklar gelmeden, projenin incelenmesine yönelik keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadan, hatta ilgili idarenin savunması dahi alınmadan, davadan iki hafta gibi kısa bir süre sonra, inşaatın önemli bir inşaat olmadığı, kentin bütününü etkilemediği gerekçesiyle Odamızın dava açma yetkisinin olmadığına karar verilmesinin, hatalı ve hukuken yanlış olduğunu düşünmekteyiz." ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ Projenin sadece Liman bölgesini değil, Antalya'nın bütününü etkileyeceği ve kent siluetine direkt etkisi olacak büyük bir proje olduğu belirten açıklamada, bu kadar büyük ve kent bütününe zarar verecek bir projeyi, sadece mahalle, sokak ve komşu binalarda yaşayanların dava açmasına indirgeyecek kararın kabul edilmediği belirtildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak süreci takip ederek, itirazın üst dereceli mahkemelere taşınacağı da açıklandı. 
Konyaaltı'nda 17 dönümde yüksekliği 68.5 metreye ve 20 kata ulaşabilen Fenix Center projesinin iptali için Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açtığı davada Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi red kararı verdi. Karara tepki gösteren Mimarlar Odası yönetimi bir üst mahkemeye başvuracağını açıkladı.

haberimizvar.net- Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Liman bölgesi Batı Çevre Yolu kenarında 17 dönümlük bir alanda Fenix Yapı firması tarafından inşa edilmesi planlanan Fenix Center Projesi'ne Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından projenin yapı ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan dava sonuçlandı. Hurma Mahallesi 8903 ada 1 parselde planlanan proje, 68,5 metre yüksekliğinde, 18-20 katlara ulaşabilen, içinde AVM, otel, ofis ve konut gibi karma alanları içeriyor. Yaklaşık 250 milyon TL'lik projenin 2023 yılında tamamlanması planlanıyor.

EHLİYET YÖNÜNDEN RED KARARI

Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi kararında, davaya konu yapı ruhsatlarına ilişkin yapıların, bir belde de ya da kentte yaşayan tüm insanları ve büyük çoğunluğu etkileyecek ölçüde önemli inşaatlar olmadığı, yalnızca yapıdan doğrudan etkilenme durumunda olan komşularının ya da aynı sokak yahut aynı mahalledeki insanların hukuki ve kişisel menfaatlerini etkileyebileceği, bu noktada da davacı Oda'nın davaya konu yapılarla ilgili olarak hukuki, kişisel ve güncel bir menfaatinin söz konusu olamayacağı gerekçesiyle davayı ehliyet yönünden reddetti.

DENİZ- KENT ARASINDA DUVAR ETKİSİ

Yapının denizle kent arasında duvar etkisi oluşturacağı, hakim rüzgârları engelleyeceğini savunan davacı Mimarlar Odası Antalya Şube yönetimi şu açıklamada bulundu:

“Davalı belediyeden evraklar gelmeden, projenin incelenmesine yönelik keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadan, hatta ilgili idarenin savunması dahi alınmadan, davadan iki hafta gibi kısa bir süre sonra, inşaatın önemli bir inşaat olmadığı, kentin bütününü etkilemediği gerekçesiyle Odamızın dava açma yetkisinin olmadığına karar verilmesinin, hatalı ve hukuken yanlış olduğunu düşünmekteyiz."

ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ

Projenin sadece Liman bölgesini değil, Antalya'nın bütününü etkileyeceği ve kent siluetine direkt etkisi olacak büyük bir proje olduğu belirten açıklamada, bu kadar büyük ve kent bütününe zarar verecek bir projeyi, sadece mahalle, sokak ve komşu binalarda yaşayanların dava açmasına indirgeyecek kararın kabul edilmediği belirtildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak süreci takip ederek, itirazın üst dereceli mahkemelere taşınacağı da açıklandı. 
KONYAALTI'NDA 17 DONUMDE YUKSEKLIGI 68.5 METREYE VE 20 KATA ULASABILEN FENIX CENTER PROJESININ IPTALI ICIN MIMARLAR ODASI  <a href=ANTALYA SUBESI'NIN ACTIGI DAVADA ANTALYA 4'UNCU IDARE MAHKEMESI RED KARARI VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)" src="https://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2021_01/2021_01_14/3fd09eb95903a05dcd1d536fe5a90f87.jpg" />
KONYAALTI'NDA 17 DONUMDE YUKSEKLIGI 68.5 METREYE VE 20 KATA ULASABILEN FENIX CENTER PROJESININ IPTALI ICIN MIMARLAR ODASI  <a href=ANTALYA SUBESI'NIN ACTIGI DAVADA ANTALYA 4'UNCU IDARE MAHKEMESI RED KARARI VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)" src="https://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2021_01/2021_01_14/47a8eec0709418e63113555cb2ef2c76.jpg" />
KONYAALTI'NDA 17 DONUMDE YUKSEKLIGI 68.5 METREYE VE 20 KATA ULASABILEN FENIX CENTER PROJESININ IPTALI ICIN MIMARLAR ODASI  <a href=ANTALYA SUBESI'NIN ACTIGI DAVADA ANTALYA 4'UNCU IDARE MAHKEMESI RED KARARI VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)" src="https://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2021_01/2021_01_14/fc7068a392974d3ceddff4fde99bdfbf.jpg" />
KONYAALTI'NDA 17 DONUMDE YUKSEKLIGI 68.5 METREYE VE 20 KATA ULASABILEN FENIX CENTER PROJESININ IPTALI ICIN MIMARLAR ODASI  <a href=ANTALYA SUBESI'NIN ACTIGI DAVADA ANTALYA 4'UNCU IDARE MAHKEMESI RED KARARI VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)" src="https://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2021_01/2021_01_14/c7144c033a7ef79ffff3b3435e768db2.jpg" />

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.