aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat

MATSO'da topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği toplantısı

EKONOMİ (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 08.05.2025 - 17:21, Güncelleme: 08.05.2025 - 17:21
 

MATSO'da topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği toplantısı

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

haberimizvar.net- MATSO tarafından düzenlenen Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği konulu bilgilendirme toplantısı oda binasında gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat'ın tarım, turizm ve ticaret sektörleriyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti. Tarımın kadim sektörlerden biri olduğunu ve kentte son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade eden Güngör, bu gelişimin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Güngör, "MATSO olarak Manavgat tarımının gelişimine katkı sunmak amacıyla çeşitli raporlar hazırlıyor, eğitimler ve bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Üyelerimizin özellikle son dönemde topraksız tarım ve çilek yetiştiriciliğine yönelik artan ilgisi doğrultusunda bu toplantıyı organize ettik" dedi. TOPRAKSIZ TARIMDA ÇİLEK ÜRETİMİNİ ANLATTI Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiye Ünal toplantıda topraksız tarımın temel prensipleri, uygulama yöntemleri ve çilek yetiştiriciliğindeki avantajlarına dair kapsamlı bir sunum yaptı. Manavgat'ın iklim avantajı, gelişmiş seracılık altyapısı, bilinçli üretici profili ve modern tarıma olan ilgisi sayesinde çilek üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ünal, son 5 yılda ilçede çilek üretiminin yüzde 500 oranında arttığını; bu gelişimin örtü altı ve modern tarım sistemleriyle desteklendiğini ifade etti. Topraksız tarımın, toprak kullanılmadan, özel yetiştirme ortamlarında ve otomasyon sistemleriyle yapılan kontrollü bir üretim şekli olduğunu anlatan Ünal, bu yöntemin hem verim hem de kalite açısından geleneksel tarıma göre önemli avantajlar sunduğunu kaydetti. Manavgat'ın, Antalya genelinde örtü altı çilek üretiminin yüzde 7,7'sini karşıladığını belirten Ünal, topraksız tarımda birim alandan 2-3 kat daha fazla verim elde edilebildiğine dikkati çekti. Sunumda ayrıca üretim sistemleri, otomasyonun önemi, açık ve kapalı sistem farkları, iklim ve solar radyasyonun dikkate alınarak yapılacak sistem tasarımları, doğru bitki yoğunluğu, sulama ve gübreleme yönetimi gibi teknik konularda da bilgiler veren Doç. Dr. Ünal, üreticilere sistem kurulumu öncesinde su analizlerinden drenaj kontrolüne kadar pek çok konuda da önerilerde bulundu. Toplantının sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

haberimizvar.net-  MATSO tarafından düzenlenen Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği konulu bilgilendirme toplantısı oda binasında gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat'ın tarım, turizm ve ticaret sektörleriyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Tarımın kadim sektörlerden biri olduğunu ve kentte son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade eden Güngör, bu gelişimin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Güngör, " MATSO olarak Manavgat tarımının gelişimine katkı sunmak amacıyla çeşitli raporlar hazırlıyor, eğitimler ve bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Üyelerimizin özellikle son dönemde topraksız tarım ve çilek yetiştiriciliğine yönelik artan ilgisi doğrultusunda bu toplantıyı organize ettik" dedi.

TOPRAKSIZ TARIMDA ÇİLEK ÜRETİMİNİ ANLATTI

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiye Ünal toplantıda topraksız tarımın temel prensipleri, uygulama yöntemleri ve çilek yetiştiriciliğindeki avantajlarına dair kapsamlı bir sunum yaptı. Manavgat'ın iklim avantajı, gelişmiş seracılık altyapısı, bilinçli üretici profili ve modern tarıma olan ilgisi sayesinde çilek üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ünal, son 5 yılda ilçede çilek üretiminin yüzde 500 oranında arttığını; bu gelişimin örtü altı ve modern tarım sistemleriyle desteklendiğini ifade etti.

Topraksız tarımın, toprak kullanılmadan, özel yetiştirme ortamlarında ve otomasyon sistemleriyle yapılan kontrollü bir üretim şekli olduğunu anlatan Ünal, bu yöntemin hem verim hem de kalite açısından geleneksel tarıma göre önemli avantajlar sunduğunu kaydetti. Manavgat'ın, Antalya genelinde örtü altı çilek üretiminin yüzde 7,7'sini karşıladığını belirten Ünal, topraksız tarımda birim alandan 2-3 kat daha fazla verim elde edilebildiğine dikkati çekti.

Sunumda ayrıca üretim sistemleri, otomasyonun önemi, açık ve kapalı sistem farkları, iklim ve solar radyasyonun dikkate alınarak yapılacak sistem tasarımları, doğru bitki yoğunluğu, sulama ve gübreleme yönetimi gibi teknik konularda da bilgiler veren Doç. Dr. Ünal, üreticilere sistem kurulumu öncesinde su analizlerinden drenaj kontrolüne kadar pek çok konuda da önerilerde bulundu.

Toplantının sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.