Maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtiler neler?

SAĞLIK 27.07.2022 - 12:11, Güncelleme: 27.07.2022 - 12:11
 

Maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtiler neler?

DSÖ’nün maymun çiçeği hastalığını 'küresel acil durum' ilan etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı da virüse ilişkin bir rehber hazırladı. Rehberde virüslülerle temas halinde ne yapılması gerektiği, karantina şartları ve hastalık belirtilerine ilişkin bilgiler yer aldı.

 haberimizvar.net- Sağlık Bakanlığı, 'maymun çiçeği' hastalığı için bir rehber hazırladı. Virüsle temas halinde ne yapılması gerektiğinden karantina şartlarına kadar merak edilenlere ilişkin bilgilerin yer aldığı rehberde, hastalığın belirtileri ve risk faktörlerine ilişkin uyarılar da yer aldı. Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in aktardığına göre, rehberde maymun çiçeğinin ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık semptomları ve şişmiş lenf nodları ile kendini gösterdiğine dikkat çekildi. Virüsün genelde 2 ila 4 hafta süren semptomlarının olduğu ve kendini sınırlayan bir hastalık olduğu ancak ağır vakaların da ortaya çıkabileceği belirtildi.  Raporda, maymun çiçeği hastalığının çiçek hastalığına benzediği de yer aldı, "Maymun çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcı ve daha az ciddi hastalığa neden olur'' denildi.  Rehberde yer alan bilgiler şöyle: ÇİĞ ET RİSK FAKTÖRÜ "Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörü. İnsandan insana bulaşma, enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, cilt lezyonları ile doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri veya göz, burun, ağız mukozalarıyla temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarına temas etmiş yatak çarşafı, havlu gibi yakın temastan kaynaklanabilir. Enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçebilir. Cinsel yolla bulaş bir diğer risk faktörü. Ancak cinsel yolla bulaş durumu bugün için netleşmemiştir. KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR? Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir. Abd'de maymun çiçeği testleri ve aşılamaları - Fotoğraf: Depophotos HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR? Klinik tablo, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Vakaların yüzde 95’inde ellerin avuçlarını ve yüzde 75’inde ayak tabanlarını etkiler. Genital bölge ve kornea da etkilenir. Klinik tabloda bazı kişilerde ışığa hassasiyet, üşüme, terleme de görülebilir. HANGİ TEDBİRLER ALINMALI? Uçak, tren, otobüs gibi toplu taşımalarda vakanın hemen yanında oturan yolcular, evdeki izolasyonlarında hane halkı ile aynı ortamda bulunmadan kendilerini mümkünse ayrı bir odada izole edecekler. Hane halkı ile aynı ortamda bulunulduğunda maske takılacak." TÜRKİYE'DE BİR VAKA DUYURULMUŞTU Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran'da Türkiye'deki ilk maymun çiçeği vakasını duyurmuştu ancak bugüne kadar vakanın durumuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Öte yandna Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de geçtiğimiz günlerde maymun çiçeğini 'küresel acil durum' ilan etmişti.
DSÖ’nün maymun çiçeği hastalığını 'küresel acil durum' ilan etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı da virüse ilişkin bir rehber hazırladı. Rehberde virüslülerle temas halinde ne yapılması gerektiği, karantina şartları ve hastalık belirtilerine ilişkin bilgiler yer aldı.

 haberimizvar.net- Sağlık Bakanlığı, 'maymun çiçeği' hastalığı için bir rehber hazırladı. Virüsle temas halinde ne yapılması gerektiğinden karantina şartlarına kadar merak edilenlere ilişkin bilgilerin yer aldığı rehberde, hastalığın belirtileri ve risk faktörlerine ilişkin uyarılar da yer aldı.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in aktardığına göre, rehberde maymun çiçeğinin ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık semptomları ve şişmiş lenf nodları ile kendini gösterdiğine dikkat çekildi. Virüsün genelde 2 ila 4 hafta süren semptomlarının olduğu ve kendini sınırlayan bir hastalık olduğu ancak ağır vakaların da ortaya çıkabileceği belirtildi.

 Raporda, maymun çiçeği hastalığının çiçek hastalığına benzediği de yer aldı, "Maymun çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcı ve daha az ciddi hastalığa neden olur'' denildi.
 Rehberde yer alan bilgiler şöyle:

ÇİĞ ET RİSK FAKTÖRÜ

"Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörü. İnsandan insana bulaşma, enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, cilt lezyonları ile doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri veya göz, burun, ağız mukozalarıyla temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarına temas etmiş yatak çarşafı, havlu gibi yakın temastan kaynaklanabilir. Enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçebilir.

Cinsel yolla bulaş bir diğer risk faktörü. Ancak cinsel yolla bulaş durumu bugün için netleşmemiştir.

KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR?

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir.

Abd'de  <a href=maymun çiçeği testleri ve aşılamaları - Fotoğraf: Depophotos" src="https://static.birgun.net/resim/haber-ici-resim/2022/07/27/saglik-bakanligi-ndan-maymun-cicegi-rehberi-risk-faktorleri-neler-nasil-bulasir-belirtiler-neler-1044892-1.jpg" style="box-sizing:border-box; color:var(--black); line-height:1; list-style:none; margin:0px; max-width:100%; padding:0px" />
Abd'de maymun çiçeği testleri ve aşılamaları - Fotoğraf: Depophotos

HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?

Klinik tablo, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik ile başlar.

Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Vakaların yüzde 95’inde ellerin avuçlarını ve yüzde 75’inde ayak tabanlarını etkiler. Genital bölge ve kornea da etkilenir. Klinik tabloda bazı kişilerde ışığa hassasiyet, üşüme, terleme de görülebilir.

HANGİ TEDBİRLER ALINMALI?

Uçak, tren, otobüs gibi toplu taşımalarda vakanın hemen yanında oturan yolcular, evdeki izolasyonlarında hane halkı ile aynı ortamda bulunmadan kendilerini mümkünse ayrı bir odada izole edecekler. Hane halkı ile aynı ortamda bulunulduğunda maske takılacak."

TÜRKİYE'DE BİR VAKA DUYURULMUŞTU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran'da Türkiye'deki ilk maymun çiçeği vakasını duyurmuştu ancak bugüne kadar vakanın durumuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Öte yandna Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de geçtiğimiz günlerde maymun çiçeğini 'küresel acil durum' ilan etmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.