Ocak 2022'de en az 111 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

GÜNDEM 20.02.2022 - 13:45, Güncelleme: 20.02.2022 - 13:45
 

Ocak 2022'de en az 111 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi, Ocak 2022'ye dair iş cinayetleri raporunu yayımladı. Buna göre bir ayda 6'sı sendikalı en az 111 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

haberimizvar.net- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak 2022'ye dair iş cinayetleri raporunu komuoyu ile paylaştı. Buna göre bir ayda en az 111 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporun girişinde hakları için direnen 3Teks, Corazon, Karpen, Özkaralar, Aliağa gemi söküm, Migros Depo, Yemek Sepeti, Özkaplan Halı, Farplas, Pas South, Atlantik Halı, Boyar Kimya, İstanbul Finans Merkezi şantiyesi, Akkuyu Nükleer Şantiyesi, Hicri Ercili işçileri ve aile hekimlerinin direnişleri selamlandı. Yüzde 72’sini ulusal basından; yüzde 28’i ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan elde edilen verilere göre ocak ayında 1’i Afganistanlı ve 1’i Pakistanlı olmak üzere en az 111 işçi iş cinayetlerinin kurbanı oldu. Ölümler en çok inşaat/yol, metal, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, sağlık, belediye/genel işler, konaklama, tarım/orman, madencilik, kimya, tekstil, enerji ve güvenlik işkollarında meydana geldi. Ocak ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 6’sı (yüzde 5,4) sendikalıydı ve sendikalı işçiler metal, kimya ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu. TRAFİK/SERVİS KAZALARI ÖLÜM NEDENLERİNDE BAŞI ÇEKTİ Ölüm nedenlerinde başı trafik/servis kazası, Kovid-19, ezilme/göçük, yüksekten düşme çekti. Raporda, servis kazalarına özellikle dikkat çekilerek "Araçların yeterli bakımının yapılmaması veya yolcu taşımaya uygun olmaması, şoförlerin ağır, uzun çalışma koşullarının altını çizmeliyiz. Yine motokurye ölümleri de her hafta meydana gelen iş cinayetleri arasında" denildi.   YAŞAMINI YİTİRENLERİDEN 1'İ ÇOCUK, 28'Sİ 51 YAŞ VE ÜZERİNDE Ocak ayında konaklama işkolunda 1 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti. 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen emekçilerin sayısı ise 28. Yaş gruplarına göre ölümler şöyle: 15-17 yaş grubunda 1 işçi, 18-27 yaş grubunda 15 işçi, 28-50 yaş grubunda 59 işçi, 51-64 yaş grubunda 20 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 8 işçi, Yaşı öğrenilemeyen 8 işçi. İş cinayetlerinde ölenlerin 11’i kadın, 100’ü erkek. Yaşamını yitiren kadın işçiler ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu. İLLERE GÖRE DAĞILIM 14 ölüm İstanbul’da; 12 ölüm Kocaeli’nde; 8 ölüm İzmir’de; 7 ölüm Denizli’de; 6 ölüm Bursa’da; 4’er ölüm Ankara, Kayseri ve Muğla’da; 3’er ölüm Antalya, Aydın, Çorum, Mersin ve Sakarya’da; 2’şer ölüm Adana, Batman, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Karabük, Konya, Manisa ve Şanlıurfa’da; 1’er ölüm Adıyaman, Aksaray, Ardahan, Bolu, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Mardin, Siirt, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Çin’de meydana geldi.
İSİG Meclisi, Ocak 2022'ye dair iş cinayetleri raporunu yayımladı. Buna göre bir ayda 6'sı sendikalı en az 111 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

haberimizvar.net- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak 2022'ye dair iş cinayetleri raporunu komuoyu ile paylaştı. Buna göre bir ayda en az 111 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporun girişinde hakları için direnen 3Teks, Corazon, Karpen, Özkaralar, Aliağa gemi söküm, Migros Depo, Yemek Sepeti, Özkaplan Halı, Farplas, Pas South, Atlantik Halı, Boyar Kimya, İstanbul Finans Merkezi şantiyesi, Akkuyu Nükleer Şantiyesi, Hicri Ercili işçileri ve aile hekimlerinin direnişleri selamlandı.

Yüzde 72’sini ulusal basından; yüzde 28’i ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan elde edilen verilere göre ocak ayında 1’i Afganistanlı ve 1’i Pakistanlı olmak üzere en az 111 işçi iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

Ölümler en çok inşaat/yol, metal, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, sağlık, belediye/genel işler, konaklama, tarım/orman, madencilik, kimya, tekstil, enerji ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

Ocak ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 6’sı (yüzde 5,4) sendikalıydı ve sendikalı işçiler metal, kimya ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu.

TRAFİK/SERVİS KAZALARI ÖLÜM NEDENLERİNDE BAŞI ÇEKTİ

Ölüm nedenlerinde başı trafik/servis kazası, Kovid-19, ezilme/göçük, yüksekten düşme çekti. Raporda, servis kazalarına özellikle dikkat çekilerek "Araçların yeterli bakımının yapılmaması veya yolcu taşımaya uygun olmaması, şoförlerin ağır, uzun çalışma koşullarının altını çizmeliyiz. Yine motokurye ölümleri de her hafta meydana gelen iş cinayetleri arasında" denildi.
 

YAŞAMINI YİTİRENLERİDEN 1'İ ÇOCUK, 28'Sİ 51 YAŞ VE ÜZERİNDE

Ocak ayında konaklama işkolunda 1 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti. 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen emekçilerin sayısı ise 28.

Yaş gruplarına göre ölümler şöyle:

  • 15-17 yaş grubunda 1 işçi,
  • 18-27 yaş grubunda 15 işçi,
  • 28-50 yaş grubunda 59 işçi,
  • 51-64 yaş grubunda 20 işçi,
  • 65 yaş ve üstü yaş grubunda 8 işçi,
  • Yaşı öğrenilemeyen 8 işçi.

İş cinayetlerinde ölenlerin 11’i kadın, 100’ü erkek. Yaşamını yitiren kadın işçiler ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu.

İLLERE GÖRE DAĞILIM

14 ölüm İstanbul’da; 12 ölüm Kocaeli’nde; 8 ölüm İzmir’de; 7 ölüm Denizli’de; 6 ölüm Bursa’da; 4’er ölüm Ankara, Kayseri ve Muğla’da; 3’er ölüm Antalya, Aydın, Çorum, Mersin ve Sakarya’da; 2’şer ölüm Adana, Batman, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Karabük, Konya, Manisa ve Şanlıurfa’da; 1’er ölüm Adıyaman, Aksaray, Ardahan, Bolu, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Mardin, Siirt, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Çin’de meydana geldi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.