Rektör inadının nedeni belli oldu: Boğaziçi turizme açılacak

GÜNDEM 12.09.2021 - 17:35, Güncelleme: 12.09.2021 - 17:35
 

Rektör inadının nedeni belli oldu: Boğaziçi turizme açılacak

Boğaziçi Üniversitesi’nin doğal sit alanında değişikliğe gidildi. Mimarlar Odası Başkanı Esin Köymen, “Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi bu değişiklikle yapılaşmaya açılmak isteniyor, turizm ve yerleşimlere izin veriliyor” ifadelerini kullandı.

haberimivar.net-  Kayyum rektör tartışmalarının odağındaki Boğaziçi Üniversitesi’ne ilişkin dikkat çeken bir karar alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın büyük tepki çeken doğal sit alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden düzenleme kararı, Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi için de uygulandı.   YAPILAŞMAYA AÇILMAK İSTENİYOR   Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, doğal sit alanında bulunan üniversite ve yakın çevresinin bir bölümü “nitelikli koruma alanı”, bir bölümü de “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”na dönüştürüldü. Değişikliği yorumlayan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, “Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi bu değişiklikle yapılaşmaya açılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.   KATEGORİLER YENİDEN DÜZENLENDİ   Esin Köymen, 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararla doğal sit alanlarının çeşitli kategorilere ayrıldığını, Mart 2020’de yayımlanan yönetmelikle de bu kategorilerin yeniden düzenlendiğini anımsattı. Köymen, “Bu düzenlemeler, ülkemizde koruma alanları olarak belirlenen alanların yanı sıra kıyıların talanına ve bu alanların yapılaşmaya açılmasına da olanak vermektedir” diye konuştu. Köymen, Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinde yapılan değişiklikle “nitelikli doğal koruma alanı” yapılan bölgede, günübirlik tesis ve karavan alanları, hayvancılık, balıkçı barınağı, sökülebilir iskele, duş, gölgelik, soyunma kabinleri, büfe, tuvalet, açık otopark, teleferik yapılmasına izin verildiğinin altını çizdi.   TURİZM TESİSLERİNE İZİN VERİLİYOR   Bölgenin bir kısmının da “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” yapılmasını değerlendiren Köymen, “Kesin korunacak hassas alan ve nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetlere ek olarak doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere, entegre tesis yapılmasına, turizm ve yerleşimlere izin verilmektedir. Bu düzenleme ile ülkemizin doğal koruma alanları, tanımında değişiklik yapılsa da sonuç olarak imara açılmaktadırlar. Bu değişiklik de bu alan içinde yeni yapılaşmaların yolunu açabilecek bir düzenlemedir. İlgili yönetmelikte ardı ardına yapılan düzenlemeler bu riskleri açıkça ortaya koymaktadır” dedi.  
Boğaziçi Üniversitesi’nin doğal sit alanında değişikliğe gidildi. Mimarlar Odası Başkanı Esin Köymen, “Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi bu değişiklikle yapılaşmaya açılmak isteniyor, turizm ve yerleşimlere izin veriliyor” ifadelerini kullandı.

haberimivar.net-  Kayyum rektör tartışmalarının odağındaki Boğaziçi Üniversitesi’ne ilişkin dikkat çeken bir karar alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın büyük tepki çeken doğal sit alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden düzenleme kararı, Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi için de uygulandı.

 

YAPILAŞMAYA AÇILMAK İSTENİYOR

 

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, doğal sit alanında bulunan üniversite ve yakın çevresinin bir bölümü “nitelikli koruma alanı”, bir bölümü de “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”na dönüştürüldü. Değişikliği yorumlayan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, “ Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi bu değişiklikle yapılaşmaya açılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

 

KATEGORİLER YENİDEN DÜZENLENDİ

 

Esin Köymen, 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararla doğal sit alanlarının çeşitli kategorilere ayrıldığını, Mart 2020’de yayımlanan yönetmelikle de bu kategorilerin yeniden düzenlendiğini anımsattı. Köymen, “Bu düzenlemeler, ülkemizde koruma alanları olarak belirlenen alanların yanı sıra kıyıların talanına ve bu alanların yapılaşmaya açılmasına da olanak vermektedir” diye konuştu. Köymen, Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinde yapılan değişiklikle “nitelikli doğal koruma alanı” yapılan bölgede, günübirlik tesis ve karavan alanları, hayvancılık, balıkçı barınağı, sökülebilir iskele, duş, gölgelik, soyunma kabinleri, büfe, tuvalet, açık otopark, teleferik yapılmasına izin verildiğinin altını çizdi.

 

TURİZM TESİSLERİNE İZİN VERİLİYOR

 

Bölgenin bir kısmının da “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” yapılmasını değerlendiren Köymen, “Kesin korunacak hassas alan ve nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetlere ek olarak doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere, entegre tesis yapılmasına, turizm ve yerleşimlere izin verilmektedir. Bu düzenleme ile ülkemizin doğal koruma alanları, tanımında değişiklik yapılsa da sonuç olarak imara açılmaktadırlar. Bu değişiklik de bu alan içinde yeni yapılaşmaların yolunu açabilecek bir düzenlemedir. İlgili yönetmelikte ardı ardına yapılan düzenlemeler bu riskleri açıkça ortaya koymaktadır” dedi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.