Sıra Patara'da mı?

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 22.11.2023 - 10:38, Güncelleme: 22.11.2023 - 10:38
 

Sıra Patara'da mı?

Kaş Belediye Meclisi'nin 'Özel Koruma Bölgesi' olan Patara Antik Kenti içindeki 43 dönümlük 2 parsel için aldığı satış kararı bölge halkını, çevrecileri ve Kaş Çevre ve Kültür Derneği'ni ayağa kaldırdı. "Patara'daki arazi satışı durdurulsun" çağrısı yapan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy, Kaş Belediyesi'nin Patara halkına ait arazileri satmasının bölgede daha fazla yapılaşmayı da beraberinde getireceğini söyledi.

haberimizvar.net- Kaş Belediye Meclisi'nin, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde satışına karar verilen toplam 43 dönümlük araziden iki parsel için alınan ihale kararı üzerine Kaş Çevre ve Kültür Derneği, ihalelerin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Kaş Belediye Meclisi'nin 3 Nisan 2023 tarihli toplantısında, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararlaştırılmıştı. 22 Kasım 2023 tarihinde bu dört parselden ikisinin 76 Ada 1 Parsel (2 bin 764,71 m2) ve 80 Ada 1 Parsel (4 bin 980,23 m2) toplam 28 milyon 700 bin TL satış bedeliyle pazarlık usulü ihaleye çıkarılması kararı alındı. PATARA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara'nın, barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler sebebiyle Arkeolojik ve Doğal Sit olarak tanımlandığı, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini söyledi. Patara sahilinin nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama ve yumurtlama alanlarından biri olduğunu belirten Akoy, “Bu alandaki biyoçeşitliliğin korunması için Türkiye, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında Akdeniz Özel Koruma Alanları ve Biolojik Çeşitliliğe ilişkin Barselona Sözleşmesi'ne imza atan 21 Akdeniz ülkesi arasında bulunuyor. Ayrıca deniz kaplumbağalarının korunması için Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi'ne taraf durumunda" dedi. YAPILAŞMAYA HAYIR Dernek Başkanı Akoy, kazı çalışmaları sırasında Nekropol Alanı olduğu anlaşılan arazilerin korunması gerekirken, 2008 yılında düşük yoğunluklu yapı izni verilmesiyle Patara Antik Kenti'nin kooperatiflerin ikinci konut/villa inşaat alanına dönüştüğünü dile getirdi. Akoy, şöyle devam etti: “2023'e geldiğimizde 800'ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla Antik Kent Alanı'nın içinde tarihin üzeri betonla örtüldüğü gibi artan yapılaşmanın getirdiği insan faaliyetleri nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettaların yuvalaması ve çoğalmasını da olumsuz etkiliyor. Kaş Belediyesi'nin Patara halkına ait arazileri satması bölgede daha fazla yapılaşmayı beraberinde getirecek. Patara gibi üç farklı koruma statüsü bulunan özel bir alanın hem Anayasa'mızın 63'üncü maddesi hem de uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak satılıp yapılaşmaya açılmasına hayır diyoruz."
Kaş Belediye Meclisi'nin 'Özel Koruma Bölgesi' olan Patara Antik Kenti içindeki 43 dönümlük 2 parsel için aldığı satış kararı bölge halkını, çevrecileri ve Kaş Çevre ve Kültür Derneği'ni ayağa kaldırdı. "Patara'daki arazi satışı durdurulsun" çağrısı yapan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy, Kaş Belediyesi'nin Patara halkına ait arazileri satmasının bölgede daha fazla yapılaşmayı da beraberinde getireceğini söyledi.

haberimizvar.net- Kaş Belediye Meclisi'nin, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde satışına karar verilen toplam 43 dönümlük araziden iki parsel için alınan ihale kararı üzerine Kaş Çevre ve Kültür Derneği, ihalelerin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Kaş Belediye Meclisi'nin 3 Nisan 2023 tarihli toplantısında, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararlaştırılmıştı. 22 Kasım 2023 tarihinde bu dört parselden ikisinin 76 Ada 1 Parsel (2 bin 764,71 m2) ve 80 Ada 1 Parsel (4 bin 980,23 m2) toplam 28 milyon 700 bin TL satış bedeliyle pazarlık usulü ihaleye çıkarılması kararı alındı.

PATARA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ

Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara'nın, barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler sebebiyle Arkeolojik ve Doğal Sit olarak tanımlandığı, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini söyledi. Patara sahilinin nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama ve yumurtlama alanlarından biri olduğunu belirten Akoy, “Bu alandaki biyoçeşitliliğin korunması için Türkiye, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında Akdeniz Özel Koruma Alanları ve Biolojik Çeşitliliğe ilişkin Barselona Sözleşmesi'ne imza atan 21 Akdeniz ülkesi arasında bulunuyor. Ayrıca deniz kaplumbağalarının korunması için Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi'ne taraf durumunda" dedi.

YAPILAŞMAYA HAYIR

Dernek Başkanı Akoy, kazı çalışmaları sırasında Nekropol Alanı olduğu anlaşılan arazilerin korunması gerekirken, 2008 yılında düşük yoğunluklu yapı izni verilmesiyle Patara Antik Kenti'nin kooperatiflerin ikinci konut/villa inşaat alanına dönüştüğünü dile getirdi. Akoy, şöyle devam etti:

“2023'e geldiğimizde 800'ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla Antik Kent Alanı'nın içinde tarihin üzeri betonla örtüldüğü gibi artan yapılaşmanın getirdiği insan faaliyetleri nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettaların yuvalaması ve çoğalmasını da olumsuz etkiliyor. Kaş Belediyesi'nin Patara halkına ait arazileri satması bölgede daha fazla yapılaşmayı beraberinde getirecek. Patara gibi üç farklı koruma statüsü bulunan özel bir alanın hem Anayasa'mızın 63'üncü maddesi hem de uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak satılıp yapılaşmaya açılmasına hayır diyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.