Süryani çocuklar için ilkokul yok

EKONOMİ 13.09.2021 - 15:55, Güncelleme: 13.09.2021 - 15:55
 

Süryani çocuklar için ilkokul yok

Yüz yüze eğitim başladı, ama bir ilkokulu bile bulunmayan Süryani çocuklar dillerini evlerinde öğrenmek zorunda. Süryani çocuklar için ilkokul açılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.

HABERİMİZVAR – Pandeminin başlamasından bu yana ara verilen yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başladı. Pandemi gölgesinde başlayacak eğitimle ilgili tedbirler alınsa da tedirginlik devam ediyor. Süryani çocukları ise bu eğitim ve öğretim yılına da anadilinden mahrum bir şekilde başladı. Türkiye’deki aşı oranın düşüklüğü başta olmak üzere öğrenciler çok sayıda tedirginliğin gölgesinde ders başı yaptı. Kantinler açık, öğrenciler okulda maske takmak zorunda kalıyor.   DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR   Türkiye’nin Süryanice yayın yapan tek gazetesi Sabro’da yer alan habere göre, Süryaniler, yeni eğitim öğretim yılına da ilkokulu olmadan başladı. İstanbul’da 2013’te açılan Süryani Mor Efrem Anaokulu mezunlar vermeye devam ederken, öğrencilerin gidebileceği bir ilkokul hala bulunmuyor. Devlet desteği olmaksızın bir okul açılması ise şimdilik mümkün görünmüyor.   29 SÜRYANİ OKULU VARDI   1913-1914 öğretim yılında, Osmanlı vilayetleri ve livalarında, gayrimüslim toplumlarına ait toplam 2 bin 580 okul bulunuyordu. Bu okullardan 29’u Süryani toplumuna aitti. 1928’de Mardin’deki son Süryani okulunun da kapatılmasının ardından, Süryaniler yaklaşık 90 yıl boyunca okul açamadı. Lozan Antlaşması’yla Türkiye’de yaşayan gayrimüslim toplulukların eğitim hakkı güvence altına alınmış olmasına rağmen okul açmalarına izin verilmeyen Süryaniler, böylece eğitim-öğretim hakkından mahrum kaldılar.   ANAOKULU VAR, İLKOKUL YOK   Süryaniler, verdikleri mücadele sonucunda 2013’te anaokulu açmalarına mahkeme kararıyla izin verildi. Ancak okuldan mezun olan öğrencilerin eğitim ve öğretime devam edebilecekleri bir ilkokulları hala yok. Okul konusunda yasal olarak bir engel de bulunmuyor. Ancak ekonomik fiziki anlamda birçok sıkıntı bulunuyor.   GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI   Süryani Dernekleri Federasyonu daha önce ilkokulun açılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) başvuru yaptı. Ancak MEB, şimdiye kadar okul konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı. Süryani toplumunun başlattığı girişimler de şimdiye kadar sonuçsuz kaldı. Bu yüzden Süryanice yaygın olarak sadece evlerde, aile bireyleri tarafından çocuklarına öğretilmek zorunda kalıyor. Süryaniler, kendi dillerini kendi çabalarıyla yeni nesillere aktarmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla Süryanice yeni eğitim ve öğretim yılında da evlere mahkum edildi. 
Yüz yüze eğitim başladı, ama bir ilkokulu bile bulunmayan Süryani çocuklar dillerini evlerinde öğrenmek zorunda. Süryani çocuklar için ilkokul açılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.

HABERİMİZVAR – Pandeminin başlamasından bu yana ara verilen yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başladı. Pandemi gölgesinde başlayacak eğitimle ilgili tedbirler alınsa da tedirginlik devam ediyor. Süryani çocukları ise bu eğitim ve öğretim yılına da anadilinden mahrum bir şekilde başladı. Türkiye’deki aşı oranın düşüklüğü başta olmak üzere öğrenciler çok sayıda tedirginliğin gölgesinde ders başı yaptı. Kantinler açık, öğrenciler okulda maske takmak zorunda kalıyor.

 

DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR

 

Türkiye’nin Süryanice yayın yapan tek gazetesi Sabro’da yer alan habere göre, Süryaniler, yeni eğitim öğretim yılına da ilkokulu olmadan başladı. İstanbul’da 2013’te açılan Süryani Mor Efrem Anaokulu mezunlar vermeye devam ederken, öğrencilerin gidebileceği bir ilk okul hala bulunmuyor. Devlet desteği olmaksızın bir okul açılması ise şimdilik mümkün görünmüyor.

 

29 SÜRYANİ OKULU VARDI

 

1913-1914 öğretim yılında, Osmanlı vilayetleri ve livalarında, gayrimüslim toplumlarına ait toplam 2 bin 580 okul bulunuyordu. Bu okullardan 29’u Süryani toplumuna aitti. 1928’de Mardin’deki son Süryani okulunun da kapatılmasının ardından, Süryaniler yaklaşık 90 yıl boyunca okul açamadı. Lozan Antlaşması’yla Türkiye’de yaşayan gayrimüslim toplulukların eğitim hakkı güvence altına alınmış olmasına rağmen okul açmalarına izin verilmeyen Süryaniler, böylece eğitim-öğretim hakkından mahrum kaldılar.

 

ANAOKULU VAR, İLK OKUL YOK

 

Süryaniler, verdikleri mücadele sonucunda 2013’te anaokulu açmalarına mahkeme kararıyla izin verildi. Ancak okuldan mezun olan öğrencilerin eğitim ve öğretime devam edebilecekleri bir ilkokulları hala yok. Okul konusunda yasal olarak bir engel de bulunmuyor. Ancak ekonomik fiziki anlamda birçok sıkıntı bulunuyor.

 

GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI

 

Süryani Dernekleri Federasyonu daha önce ilkokulun açılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) başvuru yaptı. Ancak MEB, şimdiye kadar okul konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı. Süryani toplumunun başlattığı girişimler de şimdiye kadar sonuçsuz kaldı. Bu yüzden Süryanice yaygın olarak sadece evlerde, aile bireyleri tarafından çocuklarına öğretilmek zorunda kalıyor. Süryaniler, kendi dillerini kendi çabalarıyla yeni nesillere aktarmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla Süryanice yeni eğitim ve öğretim yılında da evlere mahkum edildi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.