Süt içmek bile lüks oldu!

EKONOMİ 29.08.2019 - 17:09, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Süt içmek bile lüks oldu!

Halkın en yoksul yüzde 20’lik kesiminin harcamalarının üçte birini oluşturan gıdada yıllık fiyat artışı yüzde 50’yi geçti. Son bir yılda süt ve süt ürünlerinde yüzde 30’u aşan zamlar tüketimi de yüzde 10 düşürdü

haberimizvar.net Hükümet enflasyonda “baz etkisi” nedeniyle beklenen düşmeyi “müjde” olarak sunmaya devam ederken, çarşı-pazarda fiyatlar artamaya devam ediyor. Halkın en yoksul yüzde 20’lik kesiminin harcamalarının üçte birini oluşturan gıdada yıllık fiyat artışı yüzde 50’yi geçti. Ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1.54 artan gıda fiyatlarında, 8 aylık artış yüzde 30.1’e, son bir yıllık artış ise yüzde 54.4’e kadar çıktı.  TÜKETİMDE DÜŞÜŞ GÖZLENDİ Süt ve süt ürünleri 2019’un ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 ila 30 arasında zamlandı. İçme sütü ve yoğurt fiyatları yüzde 30 artarken, beyaz peynir yüzde 25, kaşar peynir yüzde 26 yükseldi. Fiyat artışları nedeniyle özellikle bu yıl süt ürünleri tüketiminde düşüş gözlemleniyor.  Süt ve süt ürünlerindeki en belirgin zam yüzde 20 ile mayıs ayında yaşanmıştı. Ancak bu zamlar, irili ufaklı fiyat artışlarıyla yazın da sürdü. Kutu süt fiyatlarını mayısta artıran bazı markalar, tereyağı ve kaymağa haziranda, yoğurt ve peynire de bu ay zam yaptı. Aynı markanın bir litre sütü mayısta 3.99 TL iken, temmuzdaki zamla birlikte 4.45 TL’ye yükseldi. Bu ay yoğurt, kefir ve peynire 30-50 kuruşluk zamlar yapıldı.  GIDA ENFLASYONU YÜZDE 54 Birleşik Kamu-İş, pazar ve marketlerden fiyatlarını her ay düzenli olarak derlediği ve 77 zorunlu gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının sonuçlarına göre ağustosta; ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre, yüzde 4.5 artış yaşanırken, et-balık harcamalarında ise tavuk ve kuzu eti fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak yüzde 7.7 azalış gözlendi. Ağustosta süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamaları yüzde 3.4 arttı. Meyve harcamalarının yüzde 7.9 arttığı ağustosta sebze harcamalarında ise bir önceki aya göre yüzde 4.3 oranında yükseliş yaşandı. Bakliyat fiyatları yüzde 2.1 artarken, salça, zeytin, bal, çay tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında özellikle çaya yapılan zammın etkisiyle yüzde 6.3 artış oldu. Yılın ilk 8 ayında gıda fiyatlarında toplam yüzde 30.1 yükseliş kaydedildi. ET VE BALIK FİYATLARI DA ARTTI Geçen yılın aralık ayına göre ekmek, un, bulgur vb. gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 12.1, et ve balık fiyatları yüzde 4.4 arttı.  Gıda harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre (Ağustos 2018) ise yüzde 54.2 artış oldu. Ağustos 2019 itibarıyla son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 28.4, et-balık fiyatlarında yüzde 16.2, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 39.8 oranında artış kaydedildi. Bir yıl öncesine göre göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 26 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 91.7 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 135.6 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 37.4, diğer gıda fiyatları ise yüzde 43.8 oranında arttı.
Halkın en yoksul yüzde 20’lik kesiminin harcamalarının üçte birini oluşturan gıdada yıllık fiyat artışı yüzde 50’yi geçti. Son bir yılda süt ve süt ürünlerinde yüzde 30’u aşan zamlar tüketimi de yüzde 10 düşürdü

haberimizvar.net Hükümet enflasyonda “baz etkisi” nedeniyle beklenen düşmeyi “müjde” olarak sunmaya devam ederken, çarşı-pazarda fiyatlar artamaya devam ediyor. Halkın en yoksul yüzde 20’lik kesiminin harcamalarının üçte birini oluşturan gıdada yıllık fiyat artışı yüzde 50’yi geçti. Ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1.54 artan gıda fiyatlarında, 8 aylık artış yüzde 30.1’e, son bir yıllık artış ise yüzde 54.4’e kadar çıktı. 

TÜKETİMDE DÜŞÜŞ GÖZLENDİ

Süt ve süt ürünleri 2019’un ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 ila 30 arasında zamlandı. İçme sütü ve yoğurt fiyatları yüzde 30 artarken, beyaz peynir yüzde 25, kaşar peynir yüzde 26 yükseldi. Fiyat artışları nedeniyle özellikle bu yıl süt ürünleri tüketiminde düşüş gözlemleniyor.  Süt ve süt ürünlerindeki en belirgin zam yüzde 20 ile mayıs ayında yaşanmıştı. Ancak bu zamlar, irili ufaklı fiyat artışlarıyla yazın da sürdü. Kutu süt fiyatlarını mayısta artıran bazı markalar, tereyağı ve kaymağa haziranda, yoğurt ve peynire de bu ay zam yaptı. Aynı markanın bir litre sütü mayısta 3.99 TL iken, temmuzdaki zamla birlikte 4.45 TL’ye yükseldi. Bu ay yoğurt, kefir ve peynire 30-50 kuruşluk zamlar yapıldı. 

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 54

Birleşik Kamu-İş, pazar ve marketlerden fiyatlarını her ay düzenli olarak derlediği ve 77 zorunlu gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının sonuçlarına göre ağustosta; ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre, yüzde 4.5 artış yaşanırken, et-balık harcamalarında ise tavuk ve kuzu eti fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak yüzde 7.7 azalış gözlendi. Ağustosta süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamaları yüzde 3.4 arttı. Meyve harcamalarının yüzde 7.9 arttığı ağustosta sebze harcamalarında ise bir önceki aya göre yüzde 4.3 oranında yükseliş yaşandı. Bakliyat fiyatları yüzde 2.1 artarken, salça, zeytin, bal, çay tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında özellikle çaya yapılan zammın etkisiyle yüzde 6.3 artış oldu. Yılın ilk 8 ayında gıda fiyatlarında toplam yüzde 30.1 yükseliş kaydedildi.

ET VE BALIK FİYATLARI DA ARTTI

Geçen yılın aralık ayına göre ekmek, un, bulgur vb. gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 12.1, et ve balık fiyatları yüzde 4.4 arttı.  Gıda harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre (Ağustos 2018) ise yüzde 54.2 artış oldu. Ağustos 2019 itibarıyla son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 28.4, et-balık fiyatlarında yüzde 16.2, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 39.8 oranında artış kaydedildi. Bir yıl öncesine göre göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 26 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 91.7 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 135.6 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 37.4, diğer gıda fiyatları ise yüzde 43.8 oranında arttı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.