Üreten resmen cezalandırılıyor

EKONOMİ 18.08.2022 - 11:07, Güncelleme: 18.08.2022 - 11:07
 

Üreten resmen cezalandırılıyor

Çiftçiyi topraktan kopartan yanlış ekonomi ve tarım politikası, gübre ve yem fiyatları ile daha da görünür oldu. Üretimde kritik önemi olan ürünlerden olan süt yemi yüzde 97, besi yemi ise yüzde 83 zamlandı.

haberimizvar.net- İktidarın ekonomi politikası, tarımsal üretim yapan çiftçiyi topraktan koparttı. Yüz binlerce çiftçi banka borçları nedeniyle icralık olurken Türkiye, tarımsal üretimde büyük kan kaybetti. Çiftçiler, “İktidar üretim yapanı cezalandırıyor” diyerek AKP’nin politikalarına isyan etti. CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin, “AKP’nin zulüm listesi” diyerek paylaştığı gübre ve yem fiyatları da çiftçinin içinde bulunduğu vahim tabloyu ortaya koydu. Tarımsal üretimde kritik önemde olan birçok kalemin bir yıl içinde yüzde 100’ün üzerinde zamlandığı açığa çıktı. İktidarın, bitkisel üretimde ve hayvancılıkta maliyetleri düşürecek önlem almadığını kaydeden Tutdere, “Buna karşın ülkeyi ithalata mecbur bırakacak birçok yanlış yapılıyor” diye konuştu.  FAHİŞ ZAMLAR Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 dönemlerini kıyaslayan zam tablosunda dikkati çeken veriler yer aldı. Buna göre, Ağustos 2021’de 3 bin 140 TL olan yumurta tavukçuluğunda kullanılan yemin ton fiyatı, Ağustos 2022 itibarıyla yüzde 169 zamlanarak 8 bin 460 TL’ye yükseldi. Verim artırma amaçlı "Kaptan tarım ilacı"nın litre fiyatı ise bir yılda yüzde 113 artarak 320 TL’ye ulaştı. TARLADA YANGIN VAR Mazotun da bir yılda yüzde 249 arttığının altını çizen Tutdere, çiftçilere KDV’siz mazot verilmesini içeren “Kırmızı mazot” uygulamasının derhal hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Artan maliyetler yüzünden çiftçilerin tarlasına gübre atmayı unuttuğunu ifade eden CHP’li Tutdere, şunları söyledi: “Savaşın etkisiyle dünyada artış gösteren tarımsal girdiler, AKP’nin yanlışlar zinciri nedeniyle oluşan güçsüz ekonomik yapımızdan dolayı standart bir Avrupa ülkesine göre bizde katbekat daha fazla etki göstermektedir. Dünyada tarım emtialarında doğru bir yol izlemek istiyorsak, akılcı ve akademik adımlara ihtiyacımız var. Çiftçinin yarısı kayıt dışı iken üretimle ilgili nasıl bir devrim olacaktır? 2007’den bu yana, çiftçimize verilmeyen tarımsal desteklerin toplamı 272 milyar TL. Kendi çiftçisine borç takan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Tarlada yangın var ve bu yangın giderek büyüyor. AKP iktidarının kötü yönetimi üreticimizi büyük bir çıkmaza sürükledi.” FİYATLAR TARLADA ARTIYOR Ekonomik krizi can alıcı biçimde derinleşirken, iktidar yine fiyat artışlarının önüne rafta engel koymaya kalktı. Fiyat artışlarının ise tarladan başladığı ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) haftabaşında açıkladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım-ÜFE) ise enflasyonla mücadelenin tarladan başlaması gerektiğini bir kez daha gösterdi.  Tarım-ÜFE, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 157,89 oranında arttı. Çiftçinin sattığı ürünlerin ilk el satış fiyatlarındaki değişimleri izlemek amacıyla hesaplanan Tarım-ÜFE mayıs ayında yüzde 154,97 artışla rekor kırmış, haziran ayında ise yıllık yüzde 148,9’a gerilemişti.
Çiftçiyi topraktan kopartan yanlış ekonomi ve tarım politikası, gübre ve yem fiyatları ile daha da görünür oldu. Üretimde kritik önemi olan ürünlerden olan süt yemi yüzde 97, besi yemi ise yüzde 83 zamlandı.
haberimizvar.net- İktidarın ekonomi politikası, tarımsal üretim yapan çiftçiyi topraktan koparttı. Yüz binlerce çiftçi banka borçları nedeniyle icralık olurken Türkiye, tarımsal üretimde büyük kan kaybetti. Çiftçiler, “İktidar üretim yapanı cezalandırıyor” diyerek AKP’nin politikalarına isyan etti.

CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin, “AKP’nin zulüm listesi” diyerek paylaştığı gübre ve yem fiyatları da çiftçinin içinde bulunduğu vahim tabloyu ortaya koydu. Tarımsal üretimde kritik önemde olan birçok kalemin bir yıl içinde yüzde 100’ün üzerinde zamlandığı açığa çıktı. İktidarın, bitkisel üretimde ve hayvancılıkta maliyetleri düşürecek önlem almadığını kaydeden Tutdere, “Buna karşın ülkeyi ithalata mecbur bırakacak birçok yanlış yapılıyor” diye konuştu.

 FAHİŞ ZAMLAR

Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 dönemlerini kıyaslayan zam tablosunda dikkati çeken veriler yer aldı. Buna göre, Ağustos 2021’de 3 bin 140 TL olan yumurta tavukçuluğunda kullanılan yemin ton fiyatı, Ağustos 2022 itibarıyla yüzde 169 zamlanarak 8 bin 460 TL’ye yükseldi. Verim artırma amaçlı "Kaptan tarım ilacı"nın litre fiyatı ise bir yılda yüzde 113 artarak 320 TL’ye ulaştı.

TARLADA YANGIN VAR

Mazotun da bir yılda yüzde 249 arttığının altını çizen Tutdere, çiftçilere KDV’siz mazot verilmesini içeren “Kırmızı mazot” uygulamasının derhal hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Artan maliyetler yüzünden çiftçilerin tarlasına gübre atmayı unuttuğunu ifade eden CHP’li Tutdere, şunları söyledi:

“Savaşın etkisiyle dünyada artış gösteren tarımsal girdiler, AKP’nin yanlışlar zinciri nedeniyle oluşan güçsüz ekonomik yapımızdan dolayı standart bir Avrupa ülkesine göre bizde katbekat daha fazla etki göstermektedir. Dünyada tarım emtialarında doğru bir yol izlemek istiyorsak, akılcı ve akademik adımlara ihtiyacımız var. Çiftçinin yarısı kayıt dışı iken üretimle ilgili nasıl bir devrim olacaktır? 2007’den bu yana, çiftçimize verilmeyen tarımsal desteklerin toplamı 272 milyar TL. Kendi çiftçisine borç takan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Tarlada yangın var ve bu yangın giderek büyüyor. AKP iktidarının kötü yönetimi üreticimizi büyük bir çıkmaza sürükledi.”

ureten-resmen-cezalandiriliyor-1053597-1.

FİYATLAR TARLADA ARTIYOR

Ekonomik krizi can alıcı biçimde derinleşirken, iktidar yine fiyat artışlarının önüne rafta engel koymaya kalktı. Fiyat artışlarının ise tarladan başladığı ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) haftabaşında açıkladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım-ÜFE) ise enflasyonla mücadelenin tarladan başlaması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

 Tarım-ÜFE, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 157,89 oranında arttı.

Çiftçinin sattığı ürünlerin ilk el satış fiyatlarındaki değişimleri izlemek amacıyla hesaplanan Tarım-ÜFE mayıs ayında yüzde 154,97 artışla rekor kırmış, haziran ayında ise yıllık yüzde 148,9’a gerilemişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.