Vekilden Patara mesajı: Satışı durdurun

YEREL 22.11.2023 - 15:51, Güncelleme: 22.11.2023 - 16:08
 

Vekilden Patara mesajı: Satışı durdurun

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI; Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan arazilerin 3 Nisan 2023 tarihli Kaş Belediye Meclis toplantısında AKP ve MHP meclis üyelerinin oyları ile Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin ihale usulü satışa çıkarılmasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ayrı ayrı vermiş olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI vermiş olduğu soru önergesinde, “Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara, barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler sebebiyle arkeolojik ve doğal sit olarak tanımlanmış, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş bir bölgedir. Patara’nın gelişimi MÖ 3. yüzyılda başlayıp, günümüze kadar gelen bu bölge aynı zamanda Likya’nın başkenti konumundadır. Dünyanın bin 400 oturmalı ilk demokratik meclisi kabul edilen ve bugün Avrupa Birliği'nin (AB) kurulmasına ilham kaynağı olan Patara Meclisi bu bölgede bulunmaktadır. Antalya’nın kültür turizminde önemli bir destinasyon bölgesi konumundadır. Aynı zamanda Patara Sahili nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama ve yumurtlama alanlarından biri olarak kabul edilmektedir” dedi. Av. Cavit ARI; “Kazı çalışmaları sırasında Nekropol Alanı olduğu anlaşılan araziler korunması gerekirken 2008 yılında düşük yoğunluklu yapı izni verilmesiyle Patara Antik Kenti kooperatiflerin ikinci konut/villa inşaat alanına dönüşmüştü.” Dedi. TARİHİN ÜZERİ BETONLA ÖRTÜLECEKTİR. Av. Cavit ARI; “2023'e geldiğimizde 800'ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla Antik Kent Alanının içinde tarihin üzeri betonla örtülecektir. 03 Nisan 2023 tarihli Kaş Belediye Meclis toplantısında AKP ve MHP meclis üyelerinin oyları ile Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararlaştırılmış,  22 Kasım 2023 tarihinde bu dört parselden ikisi 76 Ada 1 Parsel 2 bin 764 metrekare ve ve 80 Ada 1 Parsel 4 bin 980 metrekarelik arazi toplam 28 milyon 700 bin T L satış bedeliyle pazarlık usulü ihaleye çıkarılacaktır.” diyerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’a aşağıdaki soruları yönelmiştir.      Patara'da, Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan araziler ihaleye çıkarılması Anayasa Madde 63 – “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.” Maddesine aykırı bir durum değil midir?      Eğer Anayasa 63. Maddeye aykırılık söz konusu ise bakanlık olarak Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışının durdurulması için ne gibi tedbirler alacaksınız?     Antalya’nın kültür turizminde önemli bir destinasyon  bölgesi olan Patara hem turizm-kültür hem de bioçeşitliliği açısında çok büyük önem arz etmektedir bu bölgenin korunması için tedbir almayı düşünüyor musunuz?” Diye sorarak Önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.  
Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI; Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan arazilerin 3 Nisan 2023 tarihli Kaş Belediye Meclis toplantısında AKP ve MHP meclis üyelerinin oyları ile Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin ihale usulü satışa çıkarılmasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ayrı ayrı vermiş olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI vermiş olduğu soru önergesinde, “Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara, barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler sebebiyle arkeolojik ve doğal sit olarak tanımlanmış, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş bir bölgedir.

Patara’nın gelişimi MÖ 3. yüzyılda başlayıp, günümüze kadar gelen bu bölge aynı zamanda Likya’nın başkenti konumundadır. Dünyanın bin 400 oturmalı ilk demokratik meclisi kabul edilen ve bugün Avrupa Birliği'nin (AB) kurulmasına ilham kaynağı olan Patara Meclisi bu bölgede bulunmaktadır. Antalya’nın kültür turizminde önemli bir destinasyon bölgesi konumundadır.

Aynı zamanda Patara Sahili nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama ve yumurtlama alanlarından biri olarak kabul edilmektedir” dedi.

Av. Cavit ARI; “Kazı çalışmaları sırasında Nekropol Alanı olduğu anlaşılan araziler korunması gerekirken 2008 yılında düşük yoğunluklu yapı izni verilmesiyle Patara Antik Kenti kooperatiflerin ikinci konut/villa inşaat alanına dönüşmüştü.” Dedi.

TARİHİN ÜZERİ BETONLA ÖRTÜLECEKTİR.

Av. Cavit ARI; “2023'e geldiğimizde 800'ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla Antik Kent Alanının içinde tarihin üzeri betonla örtülecektir. 03 Nisan 2023 tarihli Kaş Belediye Meclis toplantısında AKP ve MHP meclis üyelerinin oyları ile Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararlaştırılmış,  22 Kasım 2023 tarihinde bu dört parselden ikisi 76 Ada 1 Parsel 2 bin 764 metrekare ve ve 80 Ada 1 Parsel 4 bin 980 metrekarelik arazi toplam 28 milyon 700 bin T L satış bedeliyle pazarlık usulü ihaleye çıkarılacaktır.” diyerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’a aşağıdaki soruları yönelmiştir.

  1.      Patara'da, Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan araziler ihaleye çıkarılması Anayasa Madde 63 – “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.” Maddesine aykırı bir durum değil midir?
  2.      Eğer Anayasa 63. Maddeye aykırılık söz konusu ise bakanlık olarak Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışının durdurulması için ne gibi tedbirler alacaksınız?
  3.     Antalya’nın kültür turizminde önemli bir destinasyon  bölgesi olan Patara hem turizm-kültür hem de bioçeşitliliği açısında çok büyük önem arz etmektedir bu bölgenin korunması için tedbir almayı düşünüyor musunuz?” Diye sorarak Önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.