Ali Aktaş
Köşe Yazarı
Ali Aktaş
 

Antalya’nın Gizli Hazinesi: Kocaçay Şelalesi

Antalya’da az bilinen doğa hazinelerinden birisi de Kocaçay deresi üzerinde bulunan Kocaçay şelalesidir. Yaklaşık 10 metreden dökülen su burada küçük ve oldukça derin bir havuz meydana getirmektedir. Kocaçay şelalesinin bulunduğu yer Aksu Belediyesine aittir. Ancak Döşemealtı Belediyesi sınırları içinde kalan Ekşili Göleti ve Hatipler Göleti de gezilecek yerlerdir. Bölgede orman içi yürüyüşler yapabilir, dereler boyu ateş yakmadan kamp yapabilirsiniz. Bölgede kampingler yok dolayısıyla arazi koşullarında kamp yapabilirsiniz. NASIL GİDİLİR Antalya şehir merkezine yaklaşık 40 km mesafede bulunuyor. Buraya gidebilmenin iki yolu var biri Burdur yolu üzerinden diğeri Isparta yolu üzerinden, Burdur yolu üzerinden gidebilmek için  navigasyona Döşemealtı Ekşili Göleti yazdığınızda çıkan noktaya kadar gidiyorsunuz sağa dönerseniz Ekşili Göleti ama siz yolun sol tarafından devam ediyorsunuz, yaklaşık 3-4 kilometre sonra Hatipler Göleti tabelası göreceksiniz tabela solunuzda kalacak; hemen 25 metre sonra sağ taraftaki toprak yola giriyorsunuz… Isparta yolu üzerinden gelmek için navigasyona Kocaçay Şelalesi yazdığınızda çıkan konuma göre toprak yola kadar geliyorsunuz ve devamında yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra yol ikiye ayrılıyor ve yolun solundan aşağı doğru iniyorsunuz (aracınızın altı alçak ise burada bırakabilirsiniz) karşınıza dere yatağı çıkıyor su çok alçak olduğu için karşıya rahatlıkla geçebilirsiniz.  Aracınızla en fazla buraya kadar gelebiliyorsunuz. Bu noktada eski bir değirmene ait taş yapı göreceksiniz. Eski değirmen solunuzda dere ise sağınızda kalacak şekilde patika yoldan yaklaşık 750 metre yürüdükten sonra şelaleye varacaksınız. Bu patika yolda yürürken terlik giymemenizi öneririz çünkü kimi yerlerde patika yolu çok dar ve eğimli oluyor yürürken zorluklar yaşayabilirsiniz. Dere en fazla diz hizasında aktığı için deniz ayakkabısı giyerek kimi yerlerde serinleyerek de yürüyebilirsiniz. Kocaçay şelalesinin oluşturduğu gölette yüzerek bu uzun yolun sonunda kendinize küçük bir ödül verebilirsiniz. Bölgede harabe bulunan değirmen Gavurun Değirmeni adıyla anılıyor. Muhtemelen bölgede 20. YY’ın başlarına kadar yaşayan Rum nüfusa ait bir bina olduğundan bu isimle anılıyordur. Değirmene yakın bir yerde bir aile gözleme, çay vs satan bir yer işletiyor. Konuşkan ve dost canlısı bu ailenin işletmesinde kısa bir mola verebilirsiniz. Çevrede insanların atıklarından oluşan birkaç çöp yığını var. Belediye zaman zaman onları alıyor. Fakat yol boyu da pet şişe, kâğıt, plastik atıkları var. Aracınızı park edeceğiniz yerde iki adet çöp konteyneri var. Lütfen çöplerinizi yanınızda getirip o çöp konteynerlerine atın. Çevreyi koruyun…
Ekleme Tarihi: 19 Ekim 2023 - Perşembe

Antalya’nın Gizli Hazinesi: Kocaçay Şelalesi

Antalya’da az bilinen doğa hazinelerinden birisi de Kocaçay deresi üzerinde bulunan Kocaçay şelalesidir. Yaklaşık 10 metreden dökülen su burada küçük ve oldukça derin bir havuz meydana getirmektedir. Kocaçay şelalesinin bulunduğu yer Aksu Belediyesine aittir. Ancak Döşemealtı Belediyesi sınırları içinde kalan Ekşili Göleti ve Hatipler Göleti de gezilecek yerlerdir. Bölgede orman içi yürüyüşler yapabilir, dereler boyu ateş yakmadan kamp yapabilirsiniz. Bölgede kampingler yok dolayısıyla arazi koşullarında kamp yapabilirsiniz.

NASIL GİDİLİR

Antalya şehir merkezine yaklaşık 40 km mesafede bulunuyor. Buraya gidebilmenin iki yolu var biri Burdur yolu üzerinden diğeri Isparta yolu üzerinden, Burdur yolu üzerinden gidebilmek için  navigasyona Döşemealtı Ekşili Göleti yazdığınızda çıkan noktaya kadar gidiyorsunuz sağa dönerseniz Ekşili Göleti ama siz yolun sol tarafından devam ediyorsunuz, yaklaşık 3-4 kilometre sonra Hatipler Göleti tabelası göreceksiniz tabela solunuzda kalacak; hemen 25 metre sonra sağ taraftaki toprak yola giriyorsunuz… Isparta yolu üzerinden gelmek için navigasyona Kocaçay Şelalesi yazdığınızda çıkan konuma göre toprak yola kadar geliyorsunuz ve devamında yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra yol ikiye ayrılıyor ve yolun solundan aşağı doğru iniyorsunuz (aracınızın altı alçak ise burada bırakabilirsiniz) karşınıza dere yatağı çıkıyor su çok alçak olduğu için karşıya rahatlıkla geçebilirsiniz. 

Aracınızla en fazla buraya kadar gelebiliyorsunuz. Bu noktada eski bir değirmene ait taş yapı göreceksiniz. Eski değirmen solunuzda dere ise sağınızda kalacak şekilde patika yoldan yaklaşık 750 metre yürüdükten sonra şelaleye varacaksınız. Bu patika yolda yürürken terlik giymemenizi öneririz çünkü kimi yerlerde patika yolu çok dar ve eğimli oluyor yürürken zorluklar yaşayabilirsiniz. Dere en fazla diz hizasında aktığı için deniz ayakkabısı giyerek kimi yerlerde serinleyerek de yürüyebilirsiniz. Kocaçay şelalesinin oluşturduğu gölette yüzerek bu uzun yolun sonunda kendinize küçük bir ödül verebilirsiniz.

Bölgede harabe bulunan değirmen Gavurun Değirmeni adıyla anılıyor. Muhtemelen bölgede 20. YY’ın başlarına kadar yaşayan Rum nüfusa ait bir bina olduğundan bu isimle anılıyordur. Değirmene yakın bir yerde bir aile gözleme, çay vs satan bir yer işletiyor. Konuşkan ve dost canlısı bu ailenin işletmesinde kısa bir mola verebilirsiniz.

Çevrede insanların atıklarından oluşan birkaç çöp yığını var. Belediye zaman zaman onları alıyor. Fakat yol boyu da pet şişe, kâğıt, plastik atıkları var. Aracınızı park edeceğiniz yerde iki adet çöp konteyneri var. Lütfen çöplerinizi yanınızda getirip o çöp konteynerlerine atın. Çevreyi koruyun…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.