Faik Ardahan
Köşe Yazarı
Faik Ardahan
 

Askerlik Tasarımı Gözden Geçirilmeli

 Askerlik bizim toplumumuzda kutsaldır. Hatta “Peygamber Ocağı” olarak tanımlanmıştır. Sağlıklı olan her erkek “Vatan Borcu” olarak tanımlanan askerliği yapmak zorundadır. Gerçi “çürük raporu” ile bunu da suistimal edenlerin sayıları oldukça fazla.   Eskiden savaş koşullarına hazırlık için askerlik vardı. Şimdi savaşların niteliği de değişti. Her şeyin dijitalleştiği gibi artık savaşlar da uzaktan, yoğun teknolojinin kullanıldığı bir biçimde yapılmakta.   Sivil bireylerin askere alınmalarının temel nedeni eskiden seferberlik koşullarında gerek görüldüğünde askere çağrılacak bireylerin eğitilmeleriydi. Fakat şimdi askerlik veya ordu; savaşmayı göze alan, savaş stratejileri ve savaş için gerekli ekipmanlar konusunda uzman, mental, fiziksel, duygusal ve manevi olarak savaşa hazır bireylerden oluşmakta.   Peki gelişmiş birçok ülke de değişen savaş teknolojilerine uygun olarak askerlik profesyonel bireyler tarafından tercih edilirken, neden hala bizde geleneksel süreç devam etmektedir?   Profesyonel özelliği olmayan ve sadece askerlik hizmeti için askere alınan bireylerin ülkeye inanılmaz bir maliyeti var. Bu maliyetlere gelecekte belki hiç lazım olmayacak, her meslekten bireylerin boşu boşuna meşgul edildiği eğitimler için katlanılmakta. Ben askerde iken üç mermi ile silah atışı yapmıştık. Oğlum aynı yerde askerliğini yaptı onlar da silah eğitiminde üç mermi atışı yaptılar. Gerçekten üç mermi atışı silah kullanmayı öğretir mi?   Madem bu süreç devam edecek, o halde askerlik hizmeti için harcanan süreyi “Peygamber Ocağı” tanımına uygun olarak “Toplumsal Gerekliliklerin Eğitimine” ayrılsa çok daha güzel olmaz mı?   Mesela askerlik süresince hem kendisi için hem de başkalarının hayatını kurtarmak için gerekli “İlk Yardım Eğitimi”, “Suda Can Kurtartma Eğitimi”, “Yüzme Eğitimi”, “Yangın Eğitimi” gibi bireylere yeni beceriler kazandırmak için kullanılsa kötü mü olur?    Mesela tüm bireylerin ihtiyacı olan “Temel Hukuk Bilgisi”, “Zaman Yönetimi”, “Liderlik Eğitimi”, “İletişim Eğitimi”, “Öfke Kontrolü Eğitimi”, “Örgütsel Vatandaşlık Eğitimi”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Toplumda Kadın ve Erkek Olma”, “Babalık ve Eş Olmak Nedir? Etkin Babalık ve Eş Nasıl Olmalıdır?” gibi konularda bireyler askerlik süresinde eğitilseler kötü mü olur?   Ve hatta eskisi gibi olmayan askerlik eğitimi ve askerlik eğitim müfredatı, paralı askerlik yapacaklara bir ay, erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki ay süreyi içine alacak biçimde düzenlense kötü mü olur?   Bir toplumda zaman ve insan doğru yerde doğru biçimde kullanılmıyorsa ne doğru kullanılıyordur ki..   Ümit ederim yeni nesiller için askerlik yeniden tasarlanır.    
Ekleme Tarihi: 23 Temmuz 2022 - Cumartesi

Askerlik Tasarımı Gözden Geçirilmeli

 Askerlik bizim toplumumuzda kutsaldır. Hatta “Peygamber Ocağı” olarak tanımlanmıştır. Sağlıklı olan her erkek “Vatan Borcu” olarak tanımlanan askerliği yapmak zorundadır. Gerçi “çürük raporu” ile bunu da suistimal edenlerin sayıları oldukça fazla.

 

Eskiden savaş koşullarına hazırlık için askerlik vardı. Şimdi savaşların niteliği de değişti. Her şeyin dijitalleştiği gibi artık savaşlar da uzaktan, yoğun teknolojinin kullanıldığı bir biçimde yapılmakta.

 

Sivil bireylerin askere alınmalarının temel nedeni eskiden seferberlik koşullarında gerek görüldüğünde askere çağrılacak bireylerin eğitilmeleriydi. Fakat şimdi askerlik veya ordu; savaşmayı göze alan, savaş stratejileri ve savaş için gerekli ekipmanlar konusunda uzman, mental, fiziksel, duygusal ve manevi olarak savaşa hazır bireylerden oluşmakta.

 

Peki gelişmiş birçok ülke de değişen savaş teknolojilerine uygun olarak askerlik profesyonel bireyler tarafından tercih edilirken, neden hala bizde geleneksel süreç devam etmektedir?

 

Profesyonel özelliği olmayan ve sadece askerlik hizmeti için askere alınan bireylerin ülkeye inanılmaz bir maliyeti var. Bu maliyetlere gelecekte belki hiç lazım olmayacak, her meslekten bireylerin boşu boşuna meşgul edildiği eğitimler için katlanılmakta. Ben askerde iken üç mermi ile silah atışı yapmıştık. Oğlum aynı yerde askerliğini yaptı onlar da silah eğitiminde üç mermi atışı yaptılar. Gerçekten üç mermi atışı silah kullanmayı öğretir mi?

 

Madem bu süreç devam edecek, o halde askerlik hizmeti için harcanan süreyi “Peygamber Ocağı” tanımına uygun olarak “Toplumsal Gerekliliklerin Eğitimine” ayrılsa çok daha güzel olmaz mı?

 

Mesela askerlik süresince hem kendisi için hem de başkalarının hayatını kurtarmak için gerekli “İlk Yardım Eğitimi”, “Suda Can Kurtartma Eğitimi”, “Yüzme Eğitimi”, “Yangın Eğitimi” gibi bireylere yeni beceriler kazandırmak için kullanılsa kötü mü olur? 

 

Mesela tüm bireylerin ihtiyacı olan “Temel Hukuk Bilgisi”, “Zaman Yönetimi”, “Liderlik Eğitimi”, “İletişim Eğitimi”, “Öfke Kontrolü Eğitimi”, “Örgütsel Vatandaşlık Eğitimi”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Toplumda Kadın ve Erkek Olma”, “Babalık ve Eş Olmak Nedir? Etkin Babalık ve Eş Nasıl Olmalıdır?” gibi konularda bireyler askerlik süresinde eğitilseler kötü mü olur?

 

Ve hatta eskisi gibi olmayan askerlik eğitimi ve askerlik eğitim müfredatı, paralı askerlik yapacaklara bir ay, erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki ay süreyi içine alacak biçimde düzenlense kötü mü olur?

 

Bir toplumda zaman ve insan doğru yerde doğru biçimde kullanılmıyorsa ne doğru kullanılıyordur ki..

 

Ümit ederim yeni nesiller için askerlik yeniden tasarlanır.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Baykal
(23.07.2022 22:50 - #72153)
Hocam Askerliğini Yedek subay olarak Foça Komando Okulunda yapan Birisi olarak Bir çok olumsuzluk gördüm.Bir çok eksiklik var. Sizin söylediklerinizin üstüne eklenmesi şartı ile bir çok kişisel eğitim planları yapılabilir.Sizin söylediğiniz net olarak bilgili ,ilgili ve disiplinli bireyler yetiştirmek değilmidir…
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.