2. Alanya Tropikal Meyve Festivali

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 07.10.2023 - 11:48, Güncelleme: 07.10.2023 - 11:48
 

2. Alanya Tropikal Meyve Festivali

Alanya Belediyesi, İlçe Ziraat Odası ve Alanya Avokado Üreticileri Birliğinin katkılarıyla ilçede 'Avokado ve mango' temalı 2. Alanya Tropikal Meyve Festivali düzenlendi.

haberimizvar.net- Alanya'da bu yıl 2'ncisi yapılan Alanya Tropikal Meyve Festivali, belediye binası arkasındaki meydanda gerçekleştirildi. 'Avokado ve mango' temalı  festivale Antalya Valisi Hulusi Şahin, İlçe Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, İlçe Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ile bazı kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.  Açılışta konuşan Vali Şahin, festivalin Alanya turizmine çeşitlilik kattığını belirtti. Tropikal meyvelerin tarımda katma değeri yüksek ürünler arasında yer aldığını anlatan Vali Şahin, "Festivalde yıldız 2 ürün var. Mango ve avokadonun pazar payları da hızlıca yükseliyor. Gelecekte çok iyi noktaya gelecekler ve hatta özellikle mangonun, muzu geçme potansiyeli var. Muz potansiyel olarak son noktasına geldi. Doyum noktasına ulaştı. Mangoda yüksek potansiyel var. Bunu değerlendirelim. Mangonun bir güzelliği daha var. O da suyu çok cimri kullanıyor. Muz gibi suyu hoyratça kullanmıyor" diye konuştu Başkan Yücel de festivalde 38 tropikal meyve türünün sergilendiğini anlattı. Bölgede yetiştirilen tropik meyve türlerinden 18'inin  ekonomik olarak önemli bir konuma ulaştığını dile getiren Yücel, "Hedefimiz, Alanya'da yetişen tüm tropikal meyvelerin Türkiye'nin her bir vilayetine ulaşmasıdır. Bu festivalle birlikte, muzun ülkemizdeki yaygınlığına benzer bir şekilde Alanya'nın tropikal meyveleri de tüm evlere girecektir" dedi. 12 ÜLKEYE İHRACAT Eskiden lüks kabul edilen muzun herkesin bütçesine uygun hale geldiğini belirten Yücel, Alanya'da yetişen avokadonun dünya genelinde talep gördüğünü söyledi. Yücel, "Avokado üretimi şehrimiz ve ülke ekonomisi için önemli bir sektör haline gelmiştir. Ülkenin yaklaşık yüzde 80 üretimine Alanya katkı sağlıyor. Alanya'dan 12 ülkeye ihracat yapıyoruz ve ülke tüketiminin büyük bir kısmını karşılıyoruz" diye konuştu. 
Alanya Belediyesi, İlçe Ziraat Odası ve Alanya Avokado Üreticileri Birliğinin katkılarıyla ilçede 'Avokado ve mango' temalı 2. Alanya Tropikal Meyve Festivali düzenlendi.

haberimizvar.net- Alanya'da bu yıl 2'ncisi yapılan Alanya Tropikal Meyve Festivali, belediye binası arkasındaki meydanda gerçekleştirildi. ' Avokado ve mango' temalı  festivale Antalya Valisi Hulusi Şahin, İlçe Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, İlçe Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ile bazı kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Açılışta konuşan Vali Şahin, festivalin Alanya turizmine çeşitlilik kattığını belirtti. Tropikal meyvelerin tarımda katma değeri yüksek ürünler arasında yer aldığını anlatan Vali Şahin, "Festivalde yıldız 2 ürün var. Mango ve avokadonun pazar payları da hızlıca yükseliyor. Gelecekte çok iyi noktaya gelecekler ve hatta özellikle mangonun, muzu geçme potansiyeli var. Muz potansiyel olarak son noktasına geldi. Doyum noktasına ulaştı. Mangoda yüksek potansiyel var. Bunu değerlendirelim. Mangonun bir güzelliği daha var. O da suyu çok cimri kullanıyor. Muz gibi suyu hoyratça kullanmıyor" diye konuştu

Başkan Yücel de festivalde 38 tropikal meyve türünün sergilendiğini anlattı. Bölgede yetiştirilen tropik meyve türlerinden 18'inin  ekonomik olarak önemli bir konuma ulaştığını dile getiren Yücel, "Hedefimiz, Alanya'da yetişen tüm tropikal meyvelerin Türkiye'nin her bir vilayetine ulaşmasıdır. Bu festivalle birlikte, muzun ülkemizdeki yaygınlığına benzer bir şekilde Alanya'nın tropikal meyveleri de tüm evlere girecektir" dedi.

12 ÜLKEYE İHRACAT

Eskiden lüks kabul edilen muzun herkesin bütçesine uygun hale geldiğini belirten Yücel, Alanya'da yetişen avokadonun dünya genelinde talep gördüğünü söyledi. Yücel, " Avokado üretimi şehrimiz ve ülke ekonomisi için önemli bir sektör haline gelmiştir. Ülkenin yaklaşık yüzde 80 üretimine Alanya katkı sağlıyor. Alanya'dan 12 ülkeye ihracat yapıyoruz ve ülke tüketiminin büyük bir kısmını karşılıyoruz" diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.