Antalya yerine Kocaeli’nin ihale şartnamesini kullanmışlar

GÜNDEM 22.11.2023 - 18:33, Güncelleme: 22.11.2023 - 18:33
 

Antalya yerine Kocaeli’nin ihale şartnamesini kullanmışlar

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sayıştay 2022 Yılı Denetim Raporu’nda Konyaaltı Sahil Düzenlemesi İhalesi’nde teknik şartnamenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir hizmet alım işine ait olduğu ve söz konusu teknik şartnamede belediyenin yaptırmak istediği işle ilgisinin olmadığı tespit edildi.

haberimizvar.net- Sayıştay 2022 Yılı Denetim Raporu’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili  ‘bu kadar da olmaz’ dedirtecek bilgi yer aldı. Raporda, Konyaaltı Sahil Düzenlemesi İhalesi’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması gereken teknik şartnamenin konuyla hiç ilgisi olmayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin başka bir ihalesine ait olduğu ve birebir kullanıldığı ortaya çıktı. İŞTE O DETAYLAR Raporda, konuyla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi: “Konyaaltı Sahil Düzenlemesi İkinci Etap Mimari Uygulama Projesi alımı işinde farklı bir kamu idaresinin ihale dokümanının kullanılması. ŞAŞIRTICI GERÇEK Etüd ve Proje Daire Başkanlığı tarafından alımı gerçekleştirilen ‘Konyaaltı Sahil Düzenlemesi 2. Etap Mimari Uygulama Projesi Temini’ işine ait sözleşme kapsamında yüklenici tarafından hazırlanması gereken teknik şartnamenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir hizmet alımı işine ait olduğu ve söz konusu teknik şartnamede yer alan iş kalemlerinden bazılarının belediyenin yaptırmak istediği işle ilgisinin olmadığı görülmüştür. CEZAİ İŞLEM UYGULANMALI Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun ‘Görevlilerin ceza sorumluluğu’ başlıklı 28’inci maddesinde; “Muayene ve kabul komisyonlarının başkan ve üyeleri, yapı denetim görevlileri ve ihtiyacın karşılanma sürecindeki her aşamada görev alan diğer ilgililerin, görevlerini kanunî gereklere uygun veya tarafsızlıkla yapmadıklarının, taraflardan birinin zararına yol açacak ihmalde veya kusurlu hareketlerde bulunduklarının tespiti halinde, haklarında ilgili mevzuatları gereğince disiplin cezası uygulanır. Ayrıca, fiil veya davranışlarının özelliğine göre haklarında ceza kovuşturulması da yapılır ve hükmolunacak ceza ile birlikte tarafların uğradıkları zarar ve ziyan genel hükümlere göre kendilerine tazmin ettirilir. Bu Kanuna aykırı fiil veya davranışlardan dolayı hüküm giyen idare görevlileri, bu Kanun kapsamına giren işlerde görevlendirilemezler. Bu Kanun kapsamına giren işlerden dolayı yargı organlarınca herhangi bir ceza verilmiş olanlar, bu Kanun kapsamına giren bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Kanunun ve ilgili diğer mevzuatın uygulanması ile görevli ve yetkili kadrolara atanamaz ve görev alamazlar.’ denilmektedir.  BİREBİR KULLANILMIŞ Yapılan incelemede yüklenici tarafından hazırlanması gereken teknik şartnamenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir hizmet alım işine ait olduğu ve birebir kullanıldığı görülmüştür. Söz konusu teknik şartname ise, belediye muayene ve kabul görevlilerince kabul edilmiştir.  İŞLE İLGİSİ YOKOysaki söz konusu teknik şartname ile olması gereken teknik şartname kalemleri karşılaştırıldığında bir kısmın yapılacak işle ilgisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; muayene ve kabul komisyonlarının başkan ve üyelerinin görevlerini ihale mevzuatına uygun olarak yerine getirmesi ve mevzuata aykırı hareket edilmesi halinde ise 4735 sayılı Kanun'da belirtilen yaptırımların uygulanması gerekmektedir.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi Sayıştay 2022 Yılı Denetim Raporu’nda Konyaaltı Sahil Düzenlemesi İhalesi’nde teknik şartnamenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir hizmet alım işine ait olduğu ve söz konusu teknik şartnamede belediyenin yaptırmak istediği işle ilgisinin olmadığı tespit edildi.

haberimizvar.net- Sayıştay 2022 Yılı Denetim Raporu’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili  ‘bu kadar da olmaz’ dedirtecek bilgi yer aldı. Raporda, Konyaaltı Sahil Düzenlemesi İhalesi’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması gereken teknik şartnamenin konuyla hiç ilgisi olmayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin başka bir ihalesine ait olduğu ve birebir kullanıldığı ortaya çıktı.

İŞTE O DETAYLAR

Raporda, konuyla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi: “Konyaaltı Sahil Düzenlemesi İkinci Etap Mimari Uygulama Projesi alımı işinde farklı bir kamu idaresinin ihale dokümanının kullanılması.

ŞAŞIRTICI GERÇEK

Etüd ve Proje Daire Başkanlığı tarafından alımı gerçekleştirilen ‘Konyaaltı Sahil Düzenlemesi 2. Etap Mimari Uygulama Projesi Temini’ işine ait sözleşme kapsamında yüklenici tarafından hazırlanması gereken teknik şartnamenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir hizmet alımı işine ait olduğu ve söz konusu teknik şartnamede yer alan iş kalemlerinden bazılarının belediyenin yaptırmak istediği işle ilgisinin olmadığı görülmüştür.

CEZAİ İŞLEM UYGULANMALI

Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun ‘Görevlilerin ceza sorumluluğu’ başlıklı 28’inci maddesinde; “Muayene ve kabul komisyonlarının başkan ve üyeleri, yapı denetim görevlileri ve ihtiyacın karşılanma sürecindeki her aşamada görev alan diğer ilgililerin, görevlerini kanunî gereklere uygun veya tarafsızlıkla yapmadıklarının, taraflardan birinin zararına yol açacak ihmalde veya kusurlu hareketlerde bulunduklarının tespiti halinde, haklarında ilgili mevzuatları gereğince disiplin cezası uygulanır. Ayrıca, fiil veya davranışlarının özelliğine göre haklarında ceza kovuşturulması da yapılır ve hükmolunacak ceza ile birlikte tarafların uğradıkları zarar ve ziyan genel hükümlere göre kendilerine tazmin ettirilir. Bu Kanuna aykırı fiil veya davranışlardan dolayı hüküm giyen idare görevlileri, bu Kanun kapsamına giren işlerde görevlendirilemezler. Bu Kanun kapsamına giren işlerden dolayı yargı organlarınca herhangi bir ceza verilmiş olanlar, bu Kanun kapsamına giren bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Kanunun ve ilgili diğer mevzuatın uygulanması ile görevli ve yetkili kadrolara atanamaz ve görev alamazlar.’ denilmektedir. 

BİREBİR KULLANILMIŞ

Yapılan incelemede yüklenici tarafından hazırlanması gereken teknik şartnamenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir hizmet alım işine ait olduğu ve birebir kullanıldığı görülmüştür. Söz konusu teknik şartname ise, belediye muayene ve kabul görevlilerince kabul edilmiştir. 

İŞLE İLGİSİ YOKOysaki söz konusu teknik şartname ile olması gereken teknik şartname kalemleri karşılaştırıldığında bir kısmın yapılacak işle ilgisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; muayene ve kabul komisyonlarının başkan ve üyelerinin görevlerini ihale mevzuatına uygun olarak yerine getirmesi ve mevzuata aykırı hareket edilmesi halinde ise 4735 sayılı Kanun'da belirtilen yaptırımların uygulanması gerekmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.