Doğalgaz faturaları kabaracak

EKONOMİ 13.10.2021 - 10:54, Güncelleme: 13.10.2021 - 10:54
 

Doğalgaz faturaları kabaracak

Türkiye’nin Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile 1990’lı ve 2000’li yıllarda imzaladığı yıllık 16 milyar metreküp hacimli uzun vadeli doğalgaz ithalat sözleşmelerinin bu yıl vadesi doluyor. Reuters’ın analizine göre, her yıl genişleyen doğalgaz dağıtım ağının yanı sıra kuraklığa bağlı gerileyen hidroelektrik üretimini telafi için devreye giren doğalgaz santralları nedeniyle bu yıl tüketimin 60 milyar metreküp düzeyine yükselerek rekor kırması bekleniyor.

haberimizvar.net- Yani Türkiye’nin gaz tüketimi geçen yılki düzeyin en az 10 milyar metreküp üzerine çıkacak. Sektör uzmanlarının verdiği bilgiye göre, doğalgaz tüketiminin karşılanabilmesi için sona eren kontratların tamamının en az aynı miktarlar ile yenilenmesi gerekecek. Eski BOTAŞ alım dairesi başkanı, sektör danışmanı Arif Aktürk, “Geçen kış 285 milyon metreküp günlük zirve tüketimi gördük. Bu yıl gaz santrallarından dolayı herhalde 300 milyon m3’ü görürüz. Yani LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) dahil ülkeye her giriş noktasından doğalgaz sağlanması gerekecek. Sona eren kontratların miktarları sisteme girmek zorunda” dedi. Azerbaycan ile sözleşmenin yenilenmesine rağmen bu ay sona eren Nijerya’dan yılda 1,3 milyar metreküp LNG ve yıl sonunda süresi dolacak olan 4 milyar metreküpü BOTAŞ, 4 milyar metreküpü özel sektör tarafından olmak üzere Rusya’dan 8 milyar metreküp doğalgaz ithaline yönelik sözleşmesinin yenilenmesi gerecek. Üst düzey bir yetkili Rus ithalat tekeli Gazprom ile BOTAŞ arasındaki sözleşmeye atıfta bulunarak, “Gazprom ile sona erecek kontrat için henüz mutabakat sağlanmadı. Yıl bitmeden bu mutabakatın sağlanacağını düşünüyoruz” dedi. Aktürk, satıcıların fiyat belirlediği piyasanın Ankara aleyhine çalıştığına dikkat çekerek, “Çok yüksek fiyatlar müzakerelerin satıcıların güçlü olduğu pozisyonda yapılmasını mümkün kılar. Gaz ticareti artık her zamankinden diplomasi ve dış politikanın alanı haline geldiği için müzakerelerin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmek pek mümkün değil” dedi. Aktürk, “Türkiye büyük ihtimalle esnek teslimat hacimleri talebini ilerletmekte zorlanacak. Ankara günlük sevkiyat hacimlerinin artırılmasından, yıllık sevkıyat hacimlerinin ise azaltılmasından yana. Esneklik onlar için ek maliyet demek” diye konuştu.
Türkiye’nin Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile 1990’lı ve 2000’li yıllarda imzaladığı yıllık 16 milyar metreküp hacimli uzun vadeli doğalgaz ithalat sözleşmelerinin bu yıl vadesi doluyor. Reuters’ın analizine göre, her yıl genişleyen doğalgaz dağıtım ağının yanı sıra kuraklığa bağlı gerileyen hidroelektrik üretimini telafi için devreye giren doğalgaz santralları nedeniyle bu yıl tüketimin 60 milyar metreküp düzeyine yükselerek rekor kırması bekleniyor.

haberimizvar.net- Yani Türkiye’nin gaz tüketimi geçen yılki düzeyin en az 10 milyar metreküp üzerine çıkacak. Sektör uzmanlarının verdiği bilgiye göre, doğalgaz tüketiminin karşılanabilmesi için sona eren kontratların tamamının en az aynı miktarlar ile yenilenmesi gerekecek.

Eski BOTAŞ alım dairesi başkanı, sektör danışmanı Arif Aktürk, “Geçen kış 285 milyon metreküp günlük zirve tüketimi gördük. Bu yıl gaz santrallarından dolayı herhalde 300 milyon m3’ü görürüz. Yani LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) dahil ülkeye her giriş noktasından doğalgaz sağlanması gerekecek. Sona eren kontratların miktarları sisteme girmek zorunda” dedi. Azerbaycan ile sözleşmenin yenilenmesine rağmen bu ay sona eren Nijerya’dan yılda 1,3 milyar metreküp LNG ve yıl sonunda süresi dolacak olan 4 milyar metreküpü BOTAŞ, 4 milyar metreküpü özel sektör tarafından olmak üzere Rusya’dan 8 milyar metreküp doğalgaz ithaline yönelik sözleşmesinin yenilenmesi gerecek. Üst düzey bir yetkili Rus ithalat tekeli Gazprom ile BOTAŞ arasındaki sözleşmeye atıfta bulunarak, “Gazprom ile sona erecek kontrat için henüz mutabakat sağlanmadı. Yıl bitmeden bu mutabakatın sağlanacağını düşünüyoruz” dedi. Aktürk, satıcıların fiyat belirlediği piyasanın Ankara aleyhine çalıştığına dikkat çekerek, “Çok yüksek fiyatlar müzakerelerin satıcıların güçlü olduğu pozisyonda yapılmasını mümkün kılar. Gaz ticareti artık her zamankinden diplomasi ve dış politikanın alanı haline geldiği için müzakerelerin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmek pek mümkün değil” dedi. Aktürk, “Türkiye büyük ihtimalle esnek teslimat hacimleri talebini ilerletmekte zorlanacak. Ankara günlük sevkiyat hacimlerinin artırılmasından, yıllık sevkıyat hacimlerinin ise azaltılmasından yana. Esneklik onlar için ek maliyet demek” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.