Hava kirliliği alarmı

GÜNDEM 24.01.2024 - 10:57, Güncelleme: 24.01.2024 - 10:57
 

Hava kirliliği alarmı

Türkiye genelinde kirli hava artışı hız kesmeden devam ederken, Antalya’da trafik ve evsel atıkların yakılması ve doğaya salınması kirli hava oluşmasına neden oluyor. Artan hava kirliği insan sağlığına tehdit ediyor.

haberimizvar.net- Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, hava kirliği ile ilgili uyarılarda bulundu.  Antalya’da giderek artan kirli hava insan sağlığını tehdit etmeye başladı. Hava kirliğinin artmasında evsel atıklar ve trafik sorunları ön plana çıkıyor. Bu durumlar beraberinde olumsuz sorunları getiriyorken AKDÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, yaptığı açıklamada trafik emisyonlarının artan hava kirliğinin önemli nedenleri arasında olduğunun altını çizdi. Evsel Atıklar ve Trafik Emisyonları Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, konuşmasında hava kirliğine örnek olarak evsel atıkların ve trafik emisyonlarından havaya salınan gazlardan örnek vererek, “Hava kirliliği sorunlarına örnek olarak, Antalya'da trafik ve evsel ısınmanın etkileri ön plandadır. Özellikle kış aylarında evsel ısınma kaynaklı emisyonlar ve trafik kaynaklı emisyonlar, hava kirliliğinin temel nedenleridir” diye belirtirken, insanlar üzerinde önemli derece sağlık sorunları ve çevresel sorunlara neden olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Doğan, “Hava kirliliğinin insan sağlığına ve çevreye olan etkileri büyük ölçüde olumsuzdur. Özellikle yaşlılarda kronik rahatsızlıkları olanlar için tehlikeli olabilir. Çocuklarda, hızlı nefes alıp verme nedeniyle etkisi daha belirgindir. Ayrıca, çevreye olan etkileri arasında binaların ve yeşil alanların hasar görmesi, eski yapılarda asitle çöken binalar gibi. Ozon kirliliği ve fotosentez üzerindeki olumsuz etkiler bulunmaktadır. Çünkü burada gırtlak bölgesinde artık hastalığa karşı bir koruyucu mekanizma kalmadığı için hastalık buradan akciğerlere inebilir. Bu nedenle, burada hastalığa yakalanma şansının önemi büyük. Şanslı olup olmamak, hastalığa yakalanma riskini etkiler. Aynı zamanda ozon, bitkilerde verim düşüklüğüne neden olabilir. Yaprakları, oksitler veya diğer maddeleri oksitleyerek meyve ürün kaybına yol açabilir. Bu üç gaz da bitkileri olumsuz etkiler. Ayrıca, partikül maddeler fotosentezi etkileyebilir. Tüm bunlar kırsal ve şehir bölgelerinde mevcuttur” şeklinde konuştu. Yeni Yapılarda Isı Pompası Kullanılmalı Hava kirliğini azaltmak için önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Doğan salınan emisyonların azaltılması için yeni yapılarda ısı pompaların kullanılması gerektiğini belirtirken, “İlk olarak, ısınma sistemlerini gözden geçirmek gerekiyor. Doğalgazın bir çözüm olup olmadığını düşünmek önemli. Doğalgaz, azot oksitlerin oluşmasına katkıda bulunur ve atmosferde ozonu oluşturur. Bu emisyonları azaltmak için yeni yapılan evlerde ısı pompalarının kullanılması etkili olabilir. Bunun yanında, toplu taşıma sistemleri ve ulaşım planlamaları gözden geçirilmeli, yeşil alanlar oluşturulmalı ve çevre dostu ısıtma sistemleri yaygınlaştırılmalıdır” dedi.
Türkiye genelinde kirli hava artışı hız kesmeden devam ederken, Antalya’da trafik ve evsel atıkların yakılması ve doğaya salınması kirli hava oluşmasına neden oluyor. Artan hava kirliği insan sağlığına tehdit ediyor.

haberimizvar.net- Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, hava kirliği ile ilgili uyarılarda bulundu.  Antalya’da giderek artan kirli hava insan sağlığını tehdit etmeye başladı. Hava kirliğinin artmasında evsel atıklar ve trafik sorunları ön plana çıkıyor. Bu durumlar beraberinde olumsuz sorunları getiriyorken AKDÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, yaptığı açıklamada trafik emisyonlarının artan hava kirliğinin önemli nedenleri arasında olduğunun altını çizdi.

Evsel Atıklar ve Trafik Emisyonları

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, konuşmasında hava kirliğine örnek olarak evsel atıkların ve trafik emisyonlarından havaya salınan gazlardan örnek vererek, “Hava kirliliği sorunlarına örnek olarak, Antalya'da trafik ve evsel ısınmanın etkileri ön plandadır. Özellikle kış aylarında evsel ısınma kaynaklı emisyonlar ve trafik kaynaklı emisyonlar, hava kirliliğinin temel nedenleridir” diye belirtirken, insanlar üzerinde önemli derece sağlık sorunları ve çevresel sorunlara neden olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Doğan, “Hava kirliliğinin insan sağlığına ve çevreye olan etkileri büyük ölçüde olumsuzdur. Özellikle yaşlılarda kronik rahatsızlıkları olanlar için tehlikeli olabilir. Çocuklarda, hızlı nefes alıp verme nedeniyle etkisi daha belirgindir. Ayrıca, çevreye olan etkileri arasında binaların ve yeşil alanların hasar görmesi, eski yapılarda asitle çöken binalar gibi. Ozon kirliliği ve fotosentez üzerindeki olumsuz etkiler bulunmaktadır. Çünkü burada gırtlak bölgesinde artık hastalığa karşı bir koruyucu mekanizma kalmadığı için hastalık buradan akciğerlere inebilir. Bu nedenle, burada hastalığa yakalanma şansının önemi büyük. Şanslı olup olmamak, hastalığa yakalanma riskini etkiler. Aynı zamanda ozon, bitkilerde verim düşüklüğüne neden olabilir. Yaprakları, oksitler veya diğer maddeleri oksitleyerek meyve ürün kaybına yol açabilir. Bu üç gaz da bitkileri olumsuz etkiler. Ayrıca, partikül maddeler fotosentezi etkileyebilir. Tüm bunlar kırsal ve şehir bölgelerinde mevcuttur” şeklinde konuştu.

Yeni Yapılarda Isı Pompası Kullanılmalı

Hava kirliğini azaltmak için önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Doğan salınan emisyonların azaltılması için yeni yapılarda ısı pompaların kullanılması gerektiğini belirtirken, “İlk olarak, ısınma sistemlerini gözden geçirmek gerekiyor. Doğalgazın bir çözüm olup olmadığını düşünmek önemli. Doğalgaz, azot oksitlerin oluşmasına katkıda bulunur ve atmosferde ozonu oluşturur. Bu emisyonları azaltmak için yeni yapılan evlerde ısı pompalarının kullanılması etkili olabilir. Bunun yanında, toplu taşıma sistemleri ve ulaşım planlamaları gözden geçirilmeli, yeşil alanlar oluşturulmalı ve çevre dostu ısıtma sistemleri yaygınlaştırılmalıdır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.