Otomotivde zam haberleri peş peşe geldi

EKONOMİ 06.04.2021 - 10:27, Güncelleme: 06.04.2021 - 10:27
 

Otomotivde zam haberleri peş peşe geldi

Nisan ayının gelmesiyle birlikte otomobillerde beklenen zam piyasaya yansımaya başladı. Kur artışının da etkili olduğu zamlarda bazı markalarda fiyatlar yüzde 8’den fazla arttı. Bu artış ikinci el araç piyasasında da yükselişe neden oldu.

haberimizvar.net- Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in haberine göre, otomobil piyasasında Nisan ayıyla birlikte fiyatlar yükselişe geçti. Kur artışının fiyatlara yansımasıyla birlikte bazı markalarda fiyatlar yüzde 8’in üzerinde arttı.   Cardata’nın verilerine göre; Audi, Fiat, Opel’in modellerinde 31- Mart-3 Nisan tarihleri arasında ortalama yüzde 8 zam yapılırken, Toyota’da bu oran yüzde 7, Skoda’da ise yüzde 6 oldu. BMW ve Mercedes’te ise ortalama fiyat artışı yüzde 5 olarak açıklandı. Honda yüzde 4, Hyundai yüzde 3, Suzuki ve Citroen fiyatları ortalama yüzde 2 artırdı. EN UCUZ OTOMOBİL 140 BİN TL’DEN BAŞLIYOR Nisan ayı itibariyle piyasadaki 2021 model en ucuz araç 140 bin TL'den başlıyor. Kur atışı nedeniyle birçok model son bir yılda yüzde 35’e yakın zamlandı. Bazı ithal modellerde ise bu oran yüzde 40’lara kadar çıktı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kur artışı nedeniyle yüzde 45 ÖTV baremine giren araç sayısının bir modele kadar indiğini belirtmişti. Bilaloğlu, "Kur artışı bu şekilde sürerse 45-50’ye giren araç sayısı kalmayacak. 30 yıllık ÖTV sistemi artık çok yamalı bohça haline geldi" yorumunu yapmıştı. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin otomotiv sanayisinin dünya ile mücadele etmesi için vergilendirme sistemi yeniden yapılandırılmasını talep ediyor. İlk çeyrekte rekor kıran otomotivciler, kura bağlı olarak artan fiyatların satışları frenleyeceği görüşünde. TCMB’nin bu ayki faiz kararı, çip krizindeki gelişmeler ve salgının seyri de satışları etkileyecek diğer faktörler olacak. İKİNCİ ELDE DE FİYATLAR ARTIŞA GEÇTİ Sıfır araç üreticileri, mart ayında ellerinde bulunan stoklar nedeniyle kur artışını ilk olarak nisan ayında fiyatlara yansıttı. İkinci el araçlarda ise fiyat artışı mart ayında başlamıştı. Martın son iki haftasında ikinci el fiyatlarının yaklaşık yüzde 1 arttı. Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, nisan ayı başı itibarıyla ikinci el araç fiyatlarında yüzde 1 ila yüzde 1,5’luk bir artış olduğunu belirterek, "Havaların ısınması, insanların bu aylardan itibaren daha fazla seyahat edecek olması, temmuz sonuna kadar 2 bayramın olması nedeniyle vatandaşların ikinci el araç alıp daha fazla yolda olacakları bir döneme girdik. Şu an talep düşüklüğünden dolayı göreceli olarak düşük olan ikinci araç fiyatları da hem bu yüzden hem de sıfır km araçlardaki fiyat artışlarından dolayı yavaş yavaş bu aydan itibaren yükselmeye devam edecek. Artan talep fiyatları da yukarı çekecek" diye konuştu.  
Nisan ayının gelmesiyle birlikte otomobillerde beklenen zam piyasaya yansımaya başladı. Kur artışının da etkili olduğu zamlarda bazı markalarda fiyatlar yüzde 8’den fazla arttı. Bu artış ikinci el araç piyasasında da yükselişe neden oldu.

haberimizvar.net- Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in haberine göre, otomobil piyasasında Nisan ayıyla birlikte fiyatlar yükselişe geçti.

Kur artışının fiyatlara yansımasıyla birlikte bazı markalarda fiyatlar yüzde 8’in üzerinde arttı. 

 Cardata’nın verilerine göre; Audi, Fiat, Opel’in modellerinde 31- Mart-3 Nisan tarihleri arasında ortalama yüzde 8 zam yapılırken,

Toyota’da bu oran yüzde 7,
Skoda’da ise yüzde 6 oldu.
BMW ve Mercedes’te ise ortalama fiyat artışı yüzde 5 olarak açıklandı.
Honda yüzde 4,
Hyundai yüzde 3,
Suzuki ve Citroen fiyatları ortalama yüzde 2 artırdı.

EN UCUZ OTOMOBİL 140 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Nisan ayı itibariyle piyasadaki 2021 model en ucuz araç 140 bin TL'den başlıyor. Kur atışı nedeniyle birçok model son bir yılda yüzde 35’e yakın zamlandı. Bazı ithal modellerde ise bu oran yüzde 40’lara kadar çıktı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kur artışı nedeniyle yüzde 45 ÖTV baremine giren araç sayısının bir modele kadar indiğini belirtmişti. Bilaloğlu, "Kur artışı bu şekilde sürerse 45-50’ye giren araç sayısı kalmayacak. 30 yıllık ÖTV sistemi artık çok yamalı bohça haline geldi" yorumunu yapmıştı.

Sektör temsilcileri, Türkiye’nin otomotiv sanayisinin dünya ile mücadele etmesi için vergilendirme sistemi yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

İlk çeyrekte rekor kıran otomotivciler, kura bağlı olarak artan fiyatların satışları frenleyeceği görüşünde. TCMB’nin bu ayki faiz kararı, çip krizindeki gelişmeler ve salgının seyri de satışları etkileyecek diğer faktörler olacak.

İKİNCİ ELDE DE FİYATLAR ARTIŞA GEÇTİ

Sıfır araç üreticileri, mart ayında ellerinde bulunan stoklar nedeniyle kur artışını ilk olarak nisan ayında fiyatlara yansıttı. İkinci el araçlarda ise fiyat artışı mart ayında başlamıştı. Martın son iki haftasında ikinci el fiyatlarının yaklaşık yüzde 1 arttı.

Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, nisan ayı başı itibarıyla ikinci el araç fiyatlarında yüzde 1 ila yüzde 1,5’luk bir artış olduğunu belirterek, "Havaların ısınması, insanların bu aylardan itibaren daha fazla seyahat edecek olması, temmuz sonuna kadar 2 bayramın olması nedeniyle vatandaşların ikinci el araç alıp daha fazla yolda olacakları bir döneme girdik.

Şu an talep düşüklüğünden dolayı göreceli olarak düşük olan ikinci araç fiyatları da hem bu yüzden hem de sıfır km araçlardaki fiyat artışlarından dolayı yavaş yavaş bu aydan itibaren yükselmeye devam edecek. Artan talep fiyatları da yukarı çekecek" diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.