Öğretmenlerimiz mevsimlik işçiye döndü

EĞİTİM 24.08.2022 - 16:27, Güncelleme: 24.08.2022 - 16:30
 

Öğretmenlerimiz mevsimlik işçiye döndü

Asgari ücret zammı 5 bin 500 lira olmasına rağmen ücretli öğretmenler asgari ücretin altında eziliyor. Ücretli öğretmenlerin asgari ücret almaları bile hayal. Öğretmenlerin hem eksik maaş hem de eksik sigortayla çalıştırdığını söyleyen Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Öğretmenlerimiz mevsimlik işçiye döndü. Onlar, mevsimlik işçi değil, öğretmen” dedi.

haberimizvar.net- Ücretli öğretmen maaşlarının asgari ücretin çok altında kaldığını bugün zamlı ücretle bile alacağı maaşlarının yine asgari ücretin çok altında kaldığını belirten Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Okulda çok az ücretli öğretmen derse girebilir. Genellikle Ücretli öğretmenlerin girdiği 20-25 saat arasında derse girerler. Haftada 20 saat girse ayda 80 saat yapar. 80 saatin ücreti bugün zamlı ücretle bile alacağı para 3 bin 200 lira kadar. Öğretmenleri asgari ücretin altında çalıştırmaya devam edecekler. Bu da maalesef Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda öğretmenleri ücretli, sözleşmeli, kadrolu gibi ayrıştırdığı bir metot haline geldi. Eğitimde daha çok bakanlığımız ticari amaçla bakmaktadır. Bundan dolayı ne kadar ucuza eğitim-öğretime sağlamak olduğu için görülen sınavlarda ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda başarının ne kadar düştüğü ortadadır. Bununda sebebi daha çok ücretli öğretmenlere işi götürmeye çalıştığı için çünkü ücretli öğretmenler hem düşük maaşla çalışıyor, derse dikkatini veremiyor. Hem de geçici olduğu için öğretmenlerin ne kadar çalışacağı da belli değil. O yüzden maalesef ücretli öğretmenler üzerinden eğitim öğretim sağlanmakta” şeklinde konuştu. GÜVENCESİZ EĞİTİM Ücretli öğretmenlerin de geleceğinin güvence altında olmadığını bundan dolayı da verdikleri eğitimin kısıtlı olabileceğini belirten Başkan Acar, “Bugün ülke ayağa kalkacaksa önce eğitim sisteminin düzeltilmesi gerekir. Bunun içinde eğitim öğretim verecek olan öğretmenler güvenceli olmalı yani öğretmen aldığı maaşınla beraber devlet güvencesi altında eğitim vermelidir. Bugün geleceğe güvence altında olmayan bir öğretmen nasıl eğitim verebilir? Tabi ki verebileceği eğitim kısıtlı olur. Milli Eğitim Bakanlığı suç işliyor. Neden? Bugün Türkiye’de asgari ücretin altında çalıştırmak suç ancak bugün baktığımızda özel sektörde herhangi bir işletmede asgari ücretin altında çalıştırana maliye bakanlığına ceza kesiyor ya da sigorta yapılmadığı için ceza kesiyor. Ama en büyük sucu işleyene bakıyoruz ki Milli Eğitim Bakanlığı hem asgari ücretin altında maaş veriyor. Hem de eksik sigorta yapmaktadır. Ücretli öğretmenler yaz tatilinde de tamamen işsizler, tatillerde de ücretleri yatırılmıyor. Aynı zamanda sigortalarını da yatırmıyorlar.  Normal öğretmen statüsünde değiller. Eğitim İş olarak biz maalesef gençlerimize köle gibi kullanılmaktadır diyoruz. Mevsimlik işçi değiller onlar da bir eğitimci. Bugün okullarımızda asgari ücretin altında ücretli öğretmen çalıştırarak suç işlenmektedir. Biz Eğitim-İş olarak bunu Milli Eğitim Bakanlığı’nı hükümete suç işlediğini dile getirerek mahkeme açtık” dedi.   
Asgari ücret zammı 5 bin 500 lira olmasına rağmen ücretli öğretmenler asgari ücretin altında eziliyor. Ücretli öğretmenlerin asgari ücret almaları bile hayal. Öğretmenlerin hem eksik maaş hem de eksik sigortayla çalıştırdığını söyleyen Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Öğretmenlerimiz mevsimlik işçiye döndü. Onlar, mevsimlik işçi değil, öğretmen” dedi.

haberimizvar.net- Ücretli öğretmen maaşlarının asgari ücretin çok altında kaldığını bugün zamlı ücretle bile alacağı maaşlarının yine asgari ücretin çok altında kaldığını belirten Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Okulda çok az ücretli öğretmen derse girebilir. Genellikle Ücretli öğretmenlerin girdiği 20-25 saat arasında derse girerler. Haftada 20 saat girse ayda 80 saat yapar. 80 saatin ücreti bugün zamlı ücretle bile alacağı para 3 bin 200 lira kadar. Öğretmenleri asgari ücretin altında çalıştırmaya devam edecekler. Bu da maalesef Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda öğretmenleri ücretli, sözleşmeli, kadrolu gibi ayrıştırdığı bir metot haline geldi. Eğitimde daha çok bakanlığımız ticari amaçla bakmaktadır. Bundan dolayı ne kadar ucuza eğitim-öğretime sağlamak olduğu için görülen sınavlarda ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda başarının ne kadar düştüğü ortadadır. Bununda sebebi daha çok ücretli öğretmenlere işi götürmeye çalıştığı için çünkü ücretli öğretmenler hem düşük maaşla çalışıyor, derse dikkatini veremiyor. Hem de geçici olduğu için öğretmenlerin ne kadar çalışacağı da belli değil. O yüzden maalesef ücretli öğretmenler üzerinden eğitim öğretim sağlanmakta” şeklinde konuştu.

GÜVENCESİZ EĞİTİM

Ücretli öğretmenlerin de geleceğinin güvence altında olmadığını bundan dolayı da verdikleri eğitimin kısıtlı olabileceğini belirten Başkan Acar, “Bugün ülke ayağa kalkacaksa önce eğitim sisteminin düzeltilmesi gerekir. Bunun içinde eğitim öğretim verecek olan öğretmenler güvenceli olmalı yani öğretmen aldığı maaşınla beraber devlet güvencesi altında eğitim vermelidir. Bugün geleceğe güvence altında olmayan bir öğretmen nasıl eğitim verebilir? Tabi ki verebileceği eğitim kısıtlı olur. Milli Eğitim Bakanlığı suç işliyor. Neden? Bugün Türkiye’de asgari ücretin altında çalıştırmak suç ancak bugün baktığımızda özel sektörde herhangi bir işletmede asgari ücretin altında çalıştırana maliye bakanlığına ceza kesiyor ya da sigorta yapılmadığı için ceza kesiyor. Ama en büyük sucu işleyene bakıyoruz ki Milli Eğitim Bakanlığı hem asgari ücretin altında maaş veriyor. Hem de eksik sigorta yapmaktadır. Ücretli öğretmenler yaz tatilinde de tamamen işsizler, tatillerde de ücretleri yatırılmıyor. Aynı zamanda sigortalarını da yatırmıyorlar.  Normal öğretmen statüsünde değiller. Eğitim İş olarak biz maalesef gençlerimize köle gibi kullanılmaktadır diyoruz. işçi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Mevsimlik işçi değiller onlar da bir eğitimci. Bugün okullarımızda asgari ücretin altında ücretli öğretmen çalıştırarak suç işlenmektedir. Biz Eğitim-İş olarak bunu Milli Eğitim Bakanlığı’nı hükümete suç işlediğini dile getirerek mahkeme açtık” dedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.