''Yatırımlardaki büyümeden memnunuz''

EKONOMİ (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 01.09.2023 - 14:02, Güncelleme: 01.09.2023 - 14:02
 

''Yatırımlardaki büyümeden memnunuz''

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, "İş dünyası olarak yatırımlardaki yüzde 5,1'lik büyümeden memnuniyet duyuyoruz. 2019 yılı sonundan bu yana tam 15 çeyrekten beri yatırım harcamaları büyümeyi sürdürüyor" dedi.

haberimizvar.net- ATSO Başkanı Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde beklentilere paralel bir şekilde yüzde 3.8 büyüdüğünü kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, "İlk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de büyümenin lokomotifi tüketim harcamalarındaki artış oldu. İş dünyası olarak yatırımlardaki yüzde 5,1'lik büyümeden memnuniyet duyuyoruz. 2019 yılı sonundan bu yana tam 15 çeyrekten beri yatırım harcamaları büyümeyi sürdürüyor" diye konuştu.  SANAYİ SEKTÖRÜNDE DARALMA  Özel tüketimin yüzde 15,6 büyüdüğü ve 3 aylık dönemde, kamu harcamalarında deprem bölgesi için yapılan harcamalarında etkisiyle yüzde 5,3'lük artış görüldüğünü dile getiren Bahar, “Özel tüketimdeki artışta, enflasyonun çok altında kalan faizlerle kullanılan bireysel kredilerdeki artışın önemli bir etkisi oldu. Yüksek enflasyon bazı harcamaların öne çekilmesine neden oldu. Ayrıca KKM, borsa ve altın dışında yatırım alternatifleri sınırlı kalması da tüketimi teşvik eden başka bir faktör oldu" dedi. Özel tüketimde yaşanan büyümeye karşın sanayi sektöründe yaşanan daralmaya dikkati çeken Başkan bahar, sözlerini şöyle sürdürdü; "Sanayi sektöründe yüzde 2,6 daralma görüyoruz. Bu sadece son çeyreğe has bir küçülme değil. Son birkaç çeyrekte sanayi sektörünün performansı zayıf seyrediyor. Tabii olarak gönlümüz ekonomimizin sanayi sektörleri öncülüğünde, tüketerek değil, üreterek büyümesinden yana. Zira biz büyümenin istikrarlı ve sürdürülebilir olması gerektiğine inanıyoruz ve sanayinin destek vermediği bir büyümenin bunu mümkün kılmadığını görüyoruz." ORTA VADELİ PROGRAM BEKLENTİSİ İş dünyası olarak uzun vadede stabil bir büyüme politikası beklentilerinin olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Bahar, "Yıldan yıla, çeyrekten çeyreğe dalgalı ve volatil bir büyüme süreci ekonomimiz için riskler barındırıyor. İş dünyası olarak büyümenin dalgalı bir seyir izlemediği uzun vadede stabil bir büyüme patikasına yönelmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Son aylarda ekonomi politikalarında yaşanan dönüşümün buna katkı sağlayacağına ve önümüzdeki haftalarda açıklanacak Orta Vadeli Programın da bunun altyapısını oluşturacağına inanıyoruz" dedi. Sıkılaştırıcı politikaların önümüzdeki dönemde ithalat üzerinde etkilerini net olarak görebileceklerini belirten Bahar, “Net ihracatın büyümeyi aşağı çekmesi güçlü iç talebin ithalatı artırması ve küresel konjonktür nedeniyle ihracatın zorlanmasından kaynaklanıyor. Uygulanan sıkılaştırıcı politikaların önümüzdeki dönemde ithalat üzerinde etkilerini net olarak gördükçe, net ihracatın büyüme üzerindeki etkilerinin de iyileşmesi söz konusu olabilir" diye konuştu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, "İş dünyası olarak yatırımlardaki yüzde 5,1'lik büyümeden memnuniyet duyuyoruz. 2019 yılı sonundan bu yana tam 15 çeyrekten beri yatırım harcamaları büyümeyi sürdürüyor" dedi.

haberimizvar.net-  ATSO Başkanı Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde beklentilere paralel bir şekilde yüzde 3.8 büyüdüğünü kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, "İlk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de büyümenin lokomotifi tüketim harcamalarındaki artış oldu. İş dünyası olarak yatırımlardaki yüzde 5,1'lik büyümeden memnuniyet duyuyoruz. 2019 yılı sonundan bu yana tam 15 çeyrekten beri yatırım harcamaları büyümeyi sürdürüyor" diye konuştu. 

SANAYİ SEKTÖRÜNDE DARALMA 

Özel tüketimin yüzde 15,6 büyüdüğü ve 3 aylık dönemde, kamu harcamalarında deprem bölgesi için yapılan harcamalarında etkisiyle yüzde 5,3'lük artış görüldüğünü dile getiren Bahar, “Özel tüketimdeki artışta, enflasyonun çok altında kalan faizlerle kullanılan bireysel kredilerdeki artışın önemli bir etkisi oldu. Yüksek enflasyon bazı harcamaların öne çekilmesine neden oldu. Ayrıca KKM, borsa ve altın dışında yatırım alternatifleri sınırlı kalması da tüketimi teşvik eden başka bir faktör oldu" dedi. Özel tüketimde yaşanan büyümeye karşın sanayi sektöründe yaşanan daralmaya dikkati çeken Başkan bahar, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Sanayi sektöründe yüzde 2,6 daralma görüyoruz. Bu sadece son çeyreğe has bir küçülme değil. Son birkaç çeyrekte sanayi sektörünün performansı zayıf seyrediyor. Tabii olarak gönlümüz ekonomimizin sanayi sektörleri öncülüğünde, tüketerek değil, üreterek büyümesinden yana. Zira biz büyümenin istikrarlı ve sürdürülebilir olması gerektiğine inanıyoruz ve sanayinin destek vermediği bir büyümenin bunu mümkün kılmadığını görüyoruz."

ORTA VADELİ PROGRAM BEKLENTİSİ

İş dünyası olarak uzun vadede stabil bir büyüme politikası beklentilerinin olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Bahar, "Yıldan yıla, çeyrekten çeyreğe dalgalı ve volatil bir büyüme süreci ekonomimiz için riskler barındırıyor. İş dünyası olarak büyümenin dalgalı bir seyir izlemediği uzun vadede stabil bir büyüme patikasına yönelmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Son aylarda ekonomi politikalarında yaşanan dönüşümün buna katkı sağlayacağına ve önümüzdeki haftalarda açıklanacak Orta Vadeli Programın da bunun altyapısını oluşturacağına inanıyoruz" dedi. Sıkılaştırıcı politikaların önümüzdeki dönemde ithalat üzerinde etkilerini net olarak görebileceklerini belirten Bahar, “Net ihracatın büyümeyi aşağı çekmesi güçlü iç talebin ithalatı artırması ve küresel konjonktür nedeniyle ihracatın zorlanmasından kaynaklanıyor. Uygulanan sıkılaştırıcı politikaların önümüzdeki dönemde ithalat üzerinde etkilerini net olarak gördükçe, net ihracatın büyüme üzerindeki etkilerinin de iyileşmesi söz konusu olabilir" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.